krimp Covid-19

Alles wijst op minder vraag naar IT door Covid-19

krimp Covid-19Minder dan twee weken nadat grote delen van Europa zijn platgelegd in de strijd tegen Covid-19 is al duidelijk dat er minder vraag naar IT gaat zijn voor de rest van het jaar. Die constatering geldt ook al voor de VS. Hoe verhoudt zich dat met de berichten over massale groei van cloud diensten?

Groei van cloud diensten

Wat iedereen moet zijn opgevallen de laatste dagen is dat er massaal gebruik wordt gemaakt van cloud diensten. In meerdere Europese landen loopt Office 365 tegen ongekende grenzen op. Dat is ergens onbegrijpelijk, want juist dit soort SaaS diensten direct van de aanbieder afgenomen moet tot ongelimiteerd schaalbaar zijn?

Bij andere cloud diensten is duidelijk dat het toevoegen van extra hardware langzamer gaat dan gehoopt. De bottleneck daar is het fysieke platform. Mogelijk speelt dat bij Office365 ook een rol.

Hardware

De explosieve groei naar cloud diensten lijkt daarmee voor de hardware vendoren een prettige ontwikkeling. Niet zo zeer omdat ze daardoor aan de crisis kunnen verdienen, maar wel omdat daarmee de impact van de crisis op de overige verkopen deels kan worden gecompenseerd.

Dat die compensatie nodig kan zijn is de afgelopen dagen zichtbaar geworden. Dell EMC is een van de eerste grote spelers die heeft aangekondigd de gepubliceerde verwachtingen (SEC 8-K filing) voor het komend kwartaal in te trekken. De onzekerheid is te groot en daarmee is de kans reëel dat beleggers op het verkeerde been worden gezet.

Krimp

De melding van de Texanen moet ook worden gezien in het licht van de IDC update. De onderzoekers verwachten dat de gobal omzet van servers dit jaar 3,4% zal afnemen. Er is ook minder vraag naar enterprise storage, daardoor daar een rode min van 5,5% genoteerd kan worden.

Ontwerp en componenten

Waar Dell EMC en IDC zich richten op de complete devices kijken, blikt Digitimes op maandag naar het ontwerp van servers. In Taiwan neemt de vraag hiernaar bij Amerikaanse klanten af. Dat betekent dus minder introducties de rest van het jaar. Componenten leveranciers zoals Micron hebben inmiddels de productie omgegooid. Dat bedrijf voorziet een grotere vraag naar datacenter DRAM en NAND en een lagere vraag naar die producten en componenten in de andere sectoren. Per saldo gaat het echter wel uit van verdere druk op de omzet.

Dus?

Dus betekent dit dat we nu de doorbraak van alles vanuit de cloud gaan beleven en het echte einde van hardware on premise? Het antwoord op die vaker geposte vraag is nee. Ten eerste is een afnemende omzet nog steeds iets anders dan geen omzet. Als tweede punt is dat de afhankelijkheid van cloud diensten nu onder een extra sterk vergrootglas gelegd gaat worden. Iedere melding van slechte beschikbaarheid of ontbrekende connectiviteit voedt die aandacht.

Wat het wel betekent is dat het kanaal dat zich bezighoudt met de verkoop en het onderhoud van hardware het lastiger gaat krijgen. De vraag naar nieuwe of meer IT  (hardware en software) zal afnemen als gevolg van het Covid-19 virus. Hierbij speelt minder budget een grotere rol dan migratie naar de cloud. Wat evenmin het hele kanaal helpt is dat er op dit moment schijnbaar minder updates van bestaande series en introducties van nieuwe series gepland staan. In Taiwan worden ze niet ontworpen en er is wereldwijd de komende maanden geen echte beurs waar dat getoond zou kunnen worden. Het uitblijven van dat laatste zorgt overigens ook voor minder vraag naar IT.