pixabay-krimp-aantal-graph-3078539

Minder websites als logische ontwikkeling

pixabay-krimp-graph-3078539Als er een trend is die weinig opvalt is het wel dat er steeds minder uitgebreide websites zijn. Dat klinkt vreemd, want het aantal domeinnaamregistraties neemt niet af.

Internet gebruiken om informatie te achterhalen over een bedrijf is tegenwoordig totaal anders dan 10 jaar geleden. Google zorgt er voor dat het optimaliseren van zoekmachine opdrachten steeds belangrijker wordt. Dat kan heel goed zonder een alles omvattende eigen bedrijfswebsite in de lucht te houden.

Daarnaast zijn er social media. Die worden ook steeds vaker gebruikt als zoekmachine. En los daarvan zijn er steeds meer dedicated apps, van de supermarkt tot de pizzeria. Die ontwikkelingen leiden er toe dat de homepage steeds minder belangrijk wordt.

Deze trend heeft duidelijk impact op de hostingsector. Het is een van de redenen waarom het aantal hosters en registrars serieus afneemt. Voor kleinere ondernemers in die branche wordt het erg lastig een goede boterham te blijven verdienen als de klanten geen prikkels hebben meer geld voor hosting uit te geven.

Dat de klanten die prikkels missen is daarbij een logische ontwikkeling. De concurrentie van andere vormen van communicatie is gewoon erg groot. Daarnaast is de hostingmarkt al meerdere jaren min of meer verzadigd. Het aantal domeinnamen dat van een website wordt voorzien blijft redelijk stabiel. Er zijn geen 6 miljoen websites die eindigen op een .NL en dat zal ook nooit het geval zijn.

Er ontstaan wel mini websites. Dat lijkt op het eerste gezicht heel erg op het begin van de internetboom eind jaren 90 van de vorige eeuw. Toen was het hebben van een eigen website duurder, dus men koos voor het kleinst mogelijke hosting pakket. In feite was de website niet meer dan een visitekaartje van een of een paar pagina’s.

Zoiets is nu ook weer meer zichtbaar. De domeinnaam is belangrijk, de omvang van de website is minimaal. Ze dienen vooral als doorverwijzing naar een omvangrijkere omgeving op een van de social media kanalen. Gevolg: minder uitgebreide websites.

(Zie ook dit iets oudere artikel)