Echt verrassend is het niet, maar de komst van een meldplicht voor het betalen van ransomware lijkt onvermijdelijk. Een wetsvoorstel van die strekking is in Washington bekend gemaakt. Gaat de EU volgen?
De AVG meldplicht
Bij het begrip meldplicht denken we in Nederland direct aan de AVG. Die heeft als voorwaarde dat eigenaren van data binnen een bepaalde termijn het verlies van data met persoonsgegevens doorgeven aan de toezichthouder. De vaste termijn is vastgelegd op 72 uur. Wie afwijkt heeft direct een probleem met het AP. Uit de boetebesluiten die nu bekend zijn blijkt dat hier streng op wordt gehandhaafd.
Amerikaans wetsvoorstel
Voor de meldplicht voor het betalen van ransomware gaat iets anders gelden. Let wel: dit is een Amerikaans wetsvoorstel. Vooralsnog heeft dat dus nul impact op de Europese situatie. Het is bijzonder dat hier de termijn is vastgelegd op 48 uur. Zon- en feestdagen worden niet geaccepteerd. Wie ransomware betaalt moet dat rap bekend maken.
De melding omvat natuurlijk iets meer. De hoogte van het “bedrag”, de soort cryptomunt, en nog een hele rits met gegevens die duidelijk bedoeld zijn om het spoor te kunnen volgen, moet zonder voorbehoud en in een keer worden bekend gemaakt.
Combinatie met zwarte lijst
Bijzonder aan het wetsvoorstel is dat er wordt verwezen naar een lijst van landen en entiteiten waarmee geen zaken mag worden gedaan door Amerikaanse bedrijven en burgers. Daar zit dan ook een potentieel punt waarop die toekomstige wet nog wel eens effectief kan worden. Wat nu als die zwarte lijst wordt voorzien van landen waar cryptogeld exchanges aanwezig zijn?
De strijd tegen ransomware is niet door een land te voeren. Er zijn indicaties dat een aantal Westerse landen op meerdere niveaus al samenwerkt. Daarom is zal het niet verbazen als een dergelijk voorstel via Brussel ook de EU en daarmee Nederland bereikt. Of het daardoor mogelijk wordt Ransomware compleet te laten verdwijnen? Nee dat zeker niet. Maar deze criminele overlast heeft wel een duidelijke achillespees en daar richten de wetgevers zich nu op.