namecheap

Namecheap dwingt Russen domeinnamen te verhuizen

Namecheap, een van de grootste bulkregistrars ter wereld, heeft twee dagen terug alle houders van domeinnamen met een Russisch adres een termination note gestuurd. De Russen hebben een week de tijd de domeinnamen te verhuizen.

Internettoegang

De vraag of Rusland nog toegang tot het internet mag hebben leidt tot heftige reacties. Een groep zegt dat het land door het binnenvallen van Oekraïne maximaal moet worden geïsoleerd en dan is er geen ruimte voor internet. Een andere groep zegt dat op netwerkniveau het internet gevrijwaard moet blijven van dit soort ingrepen en sancties, ook voor Rusland dat een oorlog is begonnen.

Dat RIPE de IP blokken voor Rusland niet heeft bevroren of omleidt wil niet zeggen dat het internetverkeer van en naar het land onaangetast is. De Russen hebben zelf social media verder aan banden gelegd. Daarmee is communicatie al bemoeilijkt.

Namecheap primeur

De stap die Namecheap heeft gezet lijkt een detail, maar het is wel een primeur. Niet eerder is door partij van deze omvang een zo duidelijk politiek statement gemaakt.

Met de beslissing dat alle houders met een .RU adres binnen een week de domeinnamen moeten hebben verhuisd zadelt Namecheap duizenden burgers en bedrijven met een groot probleem op.

Adminstratief proces

Het verhuizen van een domeinnaam is een technisch proces. In minder dan een werkdag is dat geregeld. Maar parallel aan dat technische proces loopt ook een administratief proces. De nieuwe registrar verricht diensten, mogelijk moet er ook een website in de lucht worden gebracht of aangepast door de hoster.

Al die handelingen kosten geld. Russen hebben sinds maandag geen toegang meer tot SWIFT, de koers van de Roebel is verdampt. De domeinnaam en daaraan gekoppelde diensten onderbrengen bij andere partijen zal daardoor een veel groter probleem zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Filtering

Het weren van Russen als klanten door Namecheap is om nog een reden toe te juichen. Het leidt tot het concentreren van domeinnamen met Russische houders. Dat maakt filtering weer een stuk makkelijker. Dus ook zonder ingrijpen op het IP netwerk niveau door overheden kan het land online worden geïsoleerd.

 

update: sinds dinsdagochtend kunnen Russische banken niet meer van Visa en Mastercard gebruik maken. Dat maakt het nog waarschijnlijker dat de domeinnamen bij Russische registrars worden ondergebracht (bron)

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.