LegeDatacenterVloer

Nieuws over datacenters in de buurlanden Noorwegen en Frankrijk

De afgelopen dagen zijn er twee persberichten van datacenters in de buurlanden verschenen. In de Nederlandse IT pers zijn ze nog niet weergegeven. Waarschijnlijk onderschat men de potentiële impact van het nieuws op de Nederlandse markt.

 

Noorwegen

Het eerste bericht komt uit de VS en Noorwegen. Het Amerikaanse investeringsbedrijf Columbia Threadneedle en het Noorse Lefdalmine Datacenter hebben een deal gesloten. De Amerikanen nemen een meerderheidsbelang in de het Noorse bedrijf. LMD is in Nederland mogelijk bekend door de link met Rittal. Een van de investeerders van het eerste uur was namelijk de eigenaar van Rittal.

LMD heeft de afgelopen jaren diverse keren van zich laten horen. Het geldt als een van de weinige locaties in Europa waar zeecontainers ingericht met de IT en OT naar binnen gereden kunnen worden. De toegepaste architectuur kan OCP zijn, wat gezien de eigendomsverhoudingen niet zal verbazen.

De transactie heeft de Amerikanen nu een groene en duurzame invulling van een bepaald fonds. Met het nieuws werd ook nog eens onderstreept dat LMD en ongekende groeipotentie heeft. Op dit moment heeft het 10MW volledige groene stroom capaciteit in gebruik. Dat kan het vergroten tot 200MW. De Amerikaanse aandeelhouder doet de investering omdat hij daar een goed rendement op verwacht. Het ligt daarom voor de hand dat de Noren nu actiever gaan werven voor de ongekende capaciteit. Dat ze als USP ook nog eens bizar lage stroomprijzen hanteren zal kunnen leiden tot het aantrekken van klanten die niet perse in FLAP datacenters hoeven te staan.

Data4 breidt uit

Het andere nieuws over datacenters in de buurlanden komt uit Frankrijk. Gisteren maakte Data4 bekend funding tot €650 miljoen te hebben veiliggesteld. Met het geld wil men het aantal datacenters uitbreiden van 19 naar 42.

Data4 is in 2006 afgesplitst van Alcatel en een door en door Frans bedrijf. Het kan voor de funding gebruik maken van de verzekeraar AXA, dat eveneens Frans is. Gezamenlijk willen ze de bestaande datacenter footprint uitbreiden. De 19 locaties die nu operationeel zijn staan in Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Italië. De 23 nieuwe datacenters zullen in Duitsland, Scandinavië en centraal Europa worden geopend.

Belangrijk is dat elk van de Data4 locaties moet voldoen aan “cutting-edge and eco-responsible” eisen die het bedrijf stelt. Net als de Noren is alleen 100% groen goed genoeg.

Om over na te denken

De twee berichten over plannen met datacenters lijken op het eerste gezicht weinig relevant voor Nederland. Maar wie beter kijkt zie in beide gevallen dat dit wel het geval kan zijn. De Noren hadden altijd al een perfect aanbod voor met name archiving en koude data opslag. De connectiviteit heette lang een mogelijke bottleneck te zijn, maar die situatie is inmiddels achterhaald. Sterker nog, de modernste trans-Atlantische capaciteit loopt nu via Denemarken en daar maken de Noren al gebruik van.

Het Franse nieuws is om een andere reden relevant. We zien hier vooral dat men Nederland links laat liggen. Data4 ziet meer potentie in andere EU regio’s. Het heeft ook de ambitie de grootste EU datacenter aanbieder te worden.

Beide meldingen over datacenters in de buurlanden kunnen een reden zijn na te denken over de positie van Nederland. Zijn we nog steeds zo goed en veelgevraagd, of verschuift het aanbod zonder dat we het direct in de gaten hebben?