Nimbus vooraankondiging 100TB datacenter SSD

Twee dagen geleden wist Nimbus Data alle ogen op zich gericht te krijgen. Met de aankondiging dat samples van een 100TB SSD aan een select groep van klanten is beschikbaar gesteld is de markt wakker geschud.

Barrières doorbreken

Met de 3,5” ExaDrive DX100, die tijdens de OCP summit in San Jose is getoond (OCP), worden volgens Nimbus meerdere barrières doorbroken. Capaciteit is daar de eerste van. Tot op dit moment zijn er geen productie exemplaren of samples bekend van de andere SSD leveranciers die in de buurt van de 100TB opslag komen. Ook HDD’s komen bij lange na niet in de buurt van die capaciteit.

De tweede barrière, die ook alles met de capaciteit te maken heeft, is de efficiency. Het stroomverbruik van 10 W in rust en 14 W bij belasting klinkt op het eerste gezicht niet zuinig. Dat komt omdat de cijfers van andere fabrikanten allemaal betrekking hebben op schijven met kleinere capaciteit. Het verbruik omreken naar GB of TB levert echter ene heel ander beeld op.

50TB

Volgens Anandtech komt er van deze SSD, die voorzien is van 5 jaar garantie later nog een kleinere, 50TB variant beschikbaar. Dat zal echter pas gebeuren na de officiële lancering, die staat voor zomer 2018 gepland.