NIST screenshot

NIST kijkt naar file sharing

NIST is in de IT sector een bekend begrip, het heeft recent naar file sharing gekeken.

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology heeft voor talloze standaarden gezorgd waar iedereen mee te maken heeft. De definitie van cloud is daar een bekend voorbeeld van. De beschrijving van NIST is overgenomen door aanbieders en klanten.

Agenda

In Nederland krijgen we niet snel mee wat op de agenda van NIST staat. Voor de pers is het vaak toekomstmuziek of gericht op een totaal andere markt. Dat was indertijd bij de definitie van cloud computing ook de gedachte. Inmiddels weten we niet eens meer dat de meeste cloud termen uit de koker van dat instituut komen.

Het is echter mogelijk te volgen waar NIST zich mee bezighoudt. De website is uitgebreid en actueel. Daarnaast is er in bepaalde communities een levendige discussie over de publicaties en bevindingen van NIST. Via dat laatste kanaal is ook opgevallen dat NIST binnenkort komt met een publicatie over file sharing.

File Sharing

De reden waarom NIST zich over dit onderwerp buigt schijnt mede te komen door vragen uit de politiek. Op 17 juni van dit jaar was er deze schriftelijke vraag van Senator Wijden: “Government agencies routinely share and receive sensitive data through insecure methods such as emailing .zip files – because employees are not provided the tools and training to do so safely […]”. In antwoord daarop gaf NIST aan naar zip en andere tools om op een verantwoorde manier bestanden te delen te kijken: “We are researching current technologies, standards, guidelines, best practices and potential future technologies in order to create the guidance to address this issue.”

Natuurlijk valt als eerste op dat er door een politicus een specifiek bestandsformaat is genoemd. De reden daarvan is onbekend. Dat NIST vervolgens niet ingaat op dat ene formaat maar aangeeft naar het bredere plaatje te kijken is een goede reactie. NIST kennende komt er dus een document waarin de verschillende aspecten en vormen van file sharing beschreven gaan worden.

Baat

Een goede beschrijving, dat is iets waar de markt veel baat bij heeft. Op dit moment is het voor de vraagzijde lastig de verschillende optie te vergelijken omdat iedere aanbieder een eigen jargon hanteert. Dat is commercieel verklaarbaar, maar we weten door de vraag naar cloud diensten pas echt uit de startblokken kwam toen het NIST document daarover op de markt kwam. Pas toen was er voor een grote groep potentiële gebruikers een bron die ondubbelzinnig vertrouwd kon worden. Journalisten hadden eindelijk ook het houvast om een beter verhaal over cloud te kunnen schrijven.

Het NIST document, waarvan de publicatie datum nog onbekend is, kan er aan bijdragen dat de ruis over file sharing en het beschermen van data afneemt. Daar hebben alle partijen baat bij. Niet alleen in de VS, maar ook in Europa en elders.