Nog een 14TB schijf van Western Digital

In oktober 2017 lanceerde Western Digital de eerste HDD met een opslagcapaciteit van 14TB. Daarvoor werd het HGST merk geselecteerd, dat schijnbaar de beoogde enterprise doelgroep beter zou aanspreken. Nu komt het met nog een 14TB schijf dat eveneens voorzien is van het HGST logo.

De eerst genoemde 14TB’er is een helium gevulde schijf die gebruik maakt van de SMR technology, waarmee hogere data densitity mogelijk is.  Citaat: Shingled magnetic recording (SMR) is a magnetic storage data recording technology used in hard disk drives (HDDs) to increase storage density and overall per-drive storage capacity.(bron)

Mogelijk nadeel van SMR, waarbij de tracks elkaar overlappen, is de lagere snelheid. Op SMR gebaseerde HDDs lijken niet voor alle situaties en soorten workloads geschikt. Random write workloads zijn sneller af te wikkelen door schijven die de gewone CMR technologie gebruiken. De nieuwste 14TB HGST schijf werkt volgens dat principe.

De twee schijven van HGST naast elkaar zetten laat de verschillen goed zien. De SMR schijven zijn circa 10% langzamer, het energieverbruik kan tot ruim 15% lager liggen.