Is een alarmerende kop over het afhaken van software developers het signaal dat er nog meer druk op de IT arbeidsmarkt komt?
Met gevoel voor drama schrijft een Engels blog dat de komende periode tot 38 procent van de software developers zijn of haar toetsenbord in de wilgen zal hangen. Men ambieert een andere rol en dan is jobhoppen logisch.
Nuancering
De clickbait kop heeft enige nuancering nodig. Het begint er mee dan het cijfer is gebaseerd op een peiling in Ierland en het VK. Tussen die twee landen is een behoorlijk verschil dat verder niet wordt benoemd. Brexit levert de Ierse Republiek alleen maar meer banen op. Meer banen kan leiden tot hogere bereidheid van baan te wisselen, want meer vraag dan aanbod zorgt voor hogere salarissen.
Het andere eiland (en Noord Ierland) merkt natuurlijk ook iets van Brexit. Maar dan vooral de negatieve punten. De IT sector hoort internationaal georiënteerd te zijn, maar dankzij Brexit is dat voor de Britse developers en bedrijven verleden tijd. Nieuw personeel van buiten aantrekken is moeilijk geworden. De kans voor klussen naar het buitenland te worden uitgezonden is geminimaliseerd. Dat een EU onderneming een filiaal in het VK opzet, of omgekeerd, komt ook nog bar weinig voor. Kortom, de sector in het VK is een deel van de aantrekkelijkheid verloren.
Betekenis verschilt
De betekenis van onbalans tussen vraag en aanbod is op de twee eilanden dus verschillend. Het is redelijk appels met peren vergelijken. Maar onder de streep zou het leiden tot een hoge bereidheid iets anders te gaan doen voor iedereen die software developer is en woonachtig is links of rechts van de Ierse Zee. Dat leidt daarom ook tot meer druk op arbeidsmarkt in de twee laden.
Wat het stuk niet aangeeft is of die onrust beperkt blijft tot dat gebied of dat het merkbaar zal zijn in de rest van de EU. Als de vraag in Ierland toeneemt kan dat aan aanzuigende werking hebben op specialisten uit de EU. Maar zoiets zal waarschijnlijk niet opgaan voor het VK