nominet-logo300

Nominet en Sedo verbreken banden met Belarus en Rusland

Nominet heeft de banden met registrars in Belarus en Rusland verbroken en Sedo heeft alle accounts uit die landen bevroren. Vooral de stap van Nominet is de nodige aandacht waard.

Sedo

Dat Sedo de banden met klanten in Belarus en Rusland verbreekt is logisch. Het bedrijf is onderdeel van Ionos dat al eerder stappen tegen deze agressors nam. Klanten kunnen effectief niet meer bij de accounts die ze bij Sedo hebben aangemaakt. Daardoor is het verhuizen van domeinnamen onmogelijk en op die manier is het omzeilen van de de boycot effectief verhinderd.

Nominet

De stap die Nominet zet is min of meer vergelijkbaar. Groot verschil is wel dat het hier niet gaat om zomaar een registrar of handelaar. Nominet is een registry, het is de beheerder van domeinnamen onder .ORG.UK, .CO.UK en .UK. Daarnaast is het de registry voor ruim een dozijn nTLDs zoals .SURF en .VIP.

Snel effect

Klanten uit Belarus en Rusland hebben sinds een paar dagen geen toegang meer tot de “tag”. Daarmee is er geen mogelijkheid meer in te loggen op de Nominet omgeving. Ook voor deze groep is daarmee de mogelijkheid verdwenen registraties over te hevelen of op een andere manier te veranderen.

In het geval van Sedo kan nog worden gedacht aan het ontbreken van mogelijkheden te betalen als reden voor het blokkeren van de dienstverlening. Dat lijkt voor Nominet minder op te gaan. Tal van mutaties die registrars kunnen en moeten doorvoeren hebben immers geen prijskaartje.

Gelet op de vaste contractsduur voor registraties is het effect van de stap die Nominet en Sedo zetten dus al snel zichtbaar. De registrars of houders kunnen immers de nota’s niet meer betalen. Domeinnamen komen zo in quarantaine om daarna weer op de markt.