Washington heeft de Israëlische spyware maker NSO op de zwarte lijst van bedrijven gezet. Door die handeling is het Amerikaanse burgers en bedrijven niet langer toegestaan op enige manier zaken te doen met het bedrijf, de eigenaren en het personeel.
Dat NSO de zwaarste sanctie opgelegd krijgt door de Amerikaanse regering is volkomen terecht. De spyware die het bedrijf levert heeft politieke vervolging op grote, internationale schaal mogelijk gemaakt en geleid tot slachtoffers.
Meer dan Amerikaans grondgebied
Het bedrijf staat nu op de zwarte lijst. Wie dat leest zonder verdere context kan denken dat het de sanctie alleen het Amerikaans grondgebied betreft. Die aanname is fout. Daarom staat dit blog stil bij de zaak NSO.
Mogelijk heeft de lezer als eens meegekregen dat er VN sancties van kracht zijn tegen Noord Korea. Elke vorm van export naar en import uit dat land is aan banden gelegd. Wie de regels overtreedt kan voor de rechter in het eigen land gesleept worden. Sancties kunnen ook opgelegd worden door handelsblokken, zoals de EU, en individuele staten zoals Amerika. In het geval van NSO is dat laatste aan de orde.
Amerikaanse entiteiten
Het is met onmiddellijke ingang verboden voor Amerikaanse entiteiten zaken te doen met dit bedrijf. Entiteiten zijn in deze context burgers en bedrijven. Zaken doen is heel eenvoudig, het is gewoon alles.
De crux van deze definities en scope is dat het ook Amerikaanse entiteiten in het buitenland. Een Amerikaans datacenter in Nederland moet NSO de deur wijzen. De vraag of die eis ook geldt voor een DC wat niet voor 100% in Amerikaanse handen is kan makkelijk worden beantwoord. Er is weinig animo bij dergelijke bedrijven om de Amerikaanse aandeelhouders daarmee te confronteren.
Hardware
Wat het voor de DC’s, geldt ook voor de leveranciers van hardware en connectiviteit. Dat eerste is een punt waar ook elke hardware vendor in Nederland zich van bewust moet zijn. Als hij een Dell of HP server doorverkoopt aan NSO (dat daarvoor waarschijnlijk een stroman inzet) dupeert hij niet alleen de fabrikant. De distributeur (trouwens ook vaak Amerikaanse) heeft dan eveneens een probleem. Dat de verkoper gestraft zal worden is dan ook onvermijdelijk. Zijn dealerschap zal ophouden te bestaan. Niet omdat de distri of fabrikant dat wil, ze moeten wel onder Amerikaans recht.
Daarom is het goed opletten voor alle IT bedrijven dat ze niet onbewust aan NSO of een opvolger daarvan leveren. IT bedrijven staat hier genoemd, vanwege de scope van dit blog. De sancties raken elk type onderneming. NSO directieleden zullen bijvoorbeeld minder mogelijkheden hebben te reizen of over creditcards te beschikken.