Doorgronden
Elke OCP Summit, ook de regionale Amsterdamse editie die voor later dit jaar op de agenda staat, worden onderzoeksresultaten gepresenteerd. Dat is noodzakelijk om te kunnen bepalen wat de status van OCP nu exact. OCP is, zeker voor buitenstaanders, namelijk best lastig te doorgronden. Aan de ene kant heb je hyperscalers (Facebook) die fors bijdragen aan de “standaarden” en er zelf gebruik van maken. Aan de andere kant van het spectrum zitten partijen die onderdelen leveren (Intel), maar er zelf geen verder weinig mee doen.
De grootste partijen zijn ook nog eens boardmembers, beursgenoteerd en Amerikaans. In de onderzoeken die gepresenteerd worden zul je daar dan ook geen cijfers van tegenkomen. Dat wil overigens niet zeggen dat het compleet geheim is wat ze doen. Tijdens de workshops en discussies hoor je het fijne over de techniek en adoptie, maar niet over de absolute aantallen.
Onderzoek
Omdat het OCP team onderbouwd wil kunnen aangeven wat meer en minder hard groeit wordt er door IHS Market onderzoek gedaan. Deze externe partij klopt dus niet bij Facebook aan, wel bij de andere deelnemers aan het project en afnemers, zolang die traceerbaar zijn.
Cijfers
De cijfers die eind februari zijn verschenen en die deze week in San Jose verder worden toegelicht zijn positief voor de OCP community. De OCP gerelateerde omzet van de non-boardmembers over 2018 bedroeg $2,56 miljard. Een plus van 120% ten opzichte van 2017. De grootste groei wordt gerealiseerd door servers, storage en netwerk oplossingen voor de datacenter, colomarkt.
Tegen 2021 zal OCP Telco omzet groter zijn dan OCP DC, colo omzet. Dan is naar verwachting de impact van 5G en verdere netwerk upgrading de grootste push voor OCP. Financials waren langere tijd de sector met de grootste OCP adoptie. De cijfers wijzen er nu dat vorig jaar overheden die rol hebben overgenomen. De vooruitzichten voor EMEA zijn gunstig, een omzetgroei van 59% wordt voorspeld. APAC doet het nog beter. Daar verwacht IHS Market dat de teller +108% zal aantikken.
Als kool
Als de cijfers kloppen is de conclusie dat OCP groeit als kool. De intrigerende vraag is waarom we er zo weinig van merken in Nederland. Zit die groei dan vooral bij de telco’s die daarmee de stap naar 5G voorbereiden of zit de adoptie in een deel van de markt dat zichzelf niet voorziet van het label “datacenter” en/of “colo” aanbieder?