OCP_400x400

OCP maakt goedkopere storage mogelijk

De dag dat in Nederland een gemengde OCP-SDN dag werd georganiseerd maakte Google op het eigen blog iets bekend over storage. Google is aangesloten bij OCP.

Schijf capaciteit

Het is terugblikkend ook geen toeval dat eind oktober zowel Western Digital als Seagate een tipje van de sluier voor de komende periode oplichtten. Harde schijven van deze twee fabrikanten (HDD niet SSD) zouden richting de 20TB opslag en zelfs 40TB kunnen gaan door gebruik te maken van nieuwe technieken. Aangezien er steeds sneller en meer data wordt gecreëerd en opgeslagen komen we met de bestaande techniek niet meer uit. Voor hyperscalers als Google is er ook iets als maximaal sturen op kosten. Alles moet simpel en goedkoop zijn. Dat stelt de nodige eisen aan de harde schijven leveranciers.

Wensenlijst

Wat er precies op de wensenlijst van Google staat is grotendeels bekend. Daarover heeft het bedrijf al vorig jaar het nodige gepubliceerd. Daar is vorige week nog een schepje bovenop gedaan met de blogpost. Daarin spreekt Google een duidelijk voorkeur uit voor Hybrid-SMR (Shingled Magnetic Recording). De definitie, specs en alternatieven staan op deze pagina.

Wat belangrijk voor nu is dat Google uit gaat van 10 tot 20% lagere prijzen per byte. Dat is de kant die de hyperscalers dus uitgaan en dat is dus waar de andere datacenters mee moet weten te concurreren. Of je dat met conventionele HDD’s en architecturen kunt doen, of dat het toch allemaal opschuift richting storage bedoeld voor OCP omgevingen is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden.