OCP-logo

OCP meer innovaties – geen focus op duurzaamheid

Vorige week is de OCP Global Summit gehouden en zoals alle voorgaande edities stonden de innovaties in de schijnwerpers. Wie een blikt werpt op het programma en de persberichten stelt vast dat duurzaamheid niet hoog op de agenda stond.

149 talks

In drie dagen tijd zijn 149 talks en presentaties gehouden. Dat betreft alle activiteiten die voor de OCP congresgangers toegankelijk waren. Wat er in besloten setting is georganiseerd op en buiten het gebouw maakte geen deel uit van de publieke agenda.

Jubileum

Een belangrijke plek op de agenda was gereserveerd voor het tienjarig jubileum van de OCP community. De vorderingen die in die betrekkelijk korte periode zijn gemaakt zijn indrukwekkend. Dat er naast een 19 inch rack grote behoefte is aan andere formaten heeft niemand kunnen voorspellen. Andere, additionele, en vooral open standaarden voor interfaces, connectoren en dergelijke met veel draagvlak in de markt, zijn ook een direct gevolg van de inspanningen door de community. Dat die partijen daar ook direct een eigen commercieel of organisatorisch belang bij hadden is bekend. Daar is ook nooit geheimzinnig over gedaan.

In tien jaar tijd zijn datacenters met een dichtheid en stroomverbruik ontstaan die voorheen moeilijk was voor te stellen. Bij die gebouwen hoort ook een enorm gebruik van materialen. Hardware, bekabeling, OT en infra. Voor het meeste is een OCP oplossing mogelijk die tot een lagere TCO en hogere betrouwbaarheid leidt.

Innovaties die elke OCP summit weer worden gepresenteerd gaan daar over: meer tegen lagere kosten of op kleiner formaat.

Duurzaamheid ondervertegenwoordigd

Die focus op meer en efficiency zorgt voor een agenda van bijna 150 talks die eenzijdig overkomt. Terwijl in bijna alle landen steeds meer wordt gesproken over duurzaamheid, klimaat en milieu zijn dat begrippen die tijdens bij OCP te weinig voorkomen. In drie dagen tijd waren er – ruim gemeten – 15 talks waarin duurzaamheid of het reduceren van stroomverbruik een rol speelde. Tien procent en dat is gebaseerd op de titel en de samenvatting, plus kennis van de bedrijven.

De OCP community laat hier dus een stevige steek vallen.