OCP_400x400

OCP – of waar zet je dat datacenter neer?

In september hield het Open Compute Project OCP een bijeenkomst in Texas. daar werd veel over de optimale plaatsing en inrichting van het datacenter gesproken.

Cloud datacenter issues

OCP is een onderwerp dat velen nog abstract vinden. De meeste presentaties zijn echter online geplaatst. Het aardige aan de slides is dat ze nog veel verder gaan dan OCP issues zelf. Zo heeft Alibaba een presentatie van 30 pagina’s gedeeld waarin het de cloud datacenter issues die het heeft heel duidelijk uitlegt. Voor een deel zijn dat punten die we begrijpen. Ook in Nederland is het bijvoorbeeld erg handig als je een datacenter neerzet in de buurt van voldoende stroom en water. Wij hebben daar in het kleine Nederland een groot voordeel: beiden zijn nooit ver weg.

Dat is in de VRC duidelijk anders. De presentatie van Alibaba laat zien dat grote delen van het grote land gewoon ongeschikt zijn voor datacenters. In het zuiden is het te warm, in het noorden te koud en op andere plekken is het door woestijnen te stoffig. Alibaba is daarom uitgeweken naar een bepaalde regio, daar is de lucht schoon genoeg (!) om 320 dagen in het jaar directe koeling te kunnen toepassen.

Vieze lucht

Het zijn opmerkingen die je hier in Nederland weinig tegenkomen. Toevallig was er vorige week nog een behoorlijke mate van luchtvervuiling (woestijnzand en rook uit Portugal), maar wanneer moet je je hier nu zorgen maken om free air cooling omdat de lucht te vies is? De afwijkende omstandigheden in de VRC helpen ook te verklaren waarom de PUE daar nog een forse streep hoger ligt. Alibaba geeft voor de genoemde locatie 1,25 aan. Dat is een waarde die je in Nederland niet veel meer tegenkomt.

Stroomverbruik

Alibaba noemt dat het stroomverbruik per rack nu reeds tussen de 7 en 19kw ligt (ruime bandbreedte). Het verwacht dat dit in de toekomst 20~90kw gaat worden (geen typefout!). Voor de datacenters die dat kunnen bolwerken is een echt hele andere architectuur nodig. Dat is een van de redenen waarom deze partij ook de OCP kijk op het datacenter omarmt. OCP is immers meer dan een andere kast en moederbord, ook issues al cooling staan er op de agenda.

Immersion-cooling

Nog even over de locatie die tijdens de OCP sessie is besproken: daar maakt Alibaba gebruik van immersion-cooling en men verwacht dat het ook in de DC’s in andere klimaatzones met succes gaat worden toegepast. Dan hoeft Alibaba in de toekomst minder kritisch om te gaan met de vraag waar het een DC neerzet.

Op 13 november wordt er in Hoofddorp een OCP & SDN themamiddag gehouden.