OCP Amsterdam ingang 20190926

OCP verdient beter dan deze summit in Amsterdam

Vorige week is in Amsterdam de tweedaagse OCP regional summit gehouden. De verwachtingen waren na de eerste editie vorig jaar hooggespannen. Zou de tweede editie net zo interessant worden en voor de nodige reuring in de Europese markt zorgen?

Drukte

Helaas voor de organisatie is het antwoord op die vraag ontkennend. Het event werd goed bezocht. De organisatie sprak van meer dan 600 bezoekers over twee dagen. Dat aantal komt niet overeen met wat de eerste dag is geteld. De zalen waren alles behalve leeg, maar 600 mensen waren er echt niet.

De expositie ruimte leverde een gemengd beeld op. Het aantal exposanten was niet opvallend groter of kleiner dan vorig jaar. Extreem druk bij de stands was het niet, standhouders die duimen draaiden waren er op de eerste dag mogelijk alleen tijdens de keynote. Toch was ook daar iets aan de hand en dat laat zich onderbouwen door naar het gehele programma te kijken.

Primeur

Vorig jaar was het de eerste keer dat in Nederland zoveel over OCP werd gesproken. Die primeur zorgde in de perceptie van de bezoekers voor veel nieuws. Dit jaar is het een ander verhaal. De Europese ondernemer die iets van OCP wil weten weet nu waar Abraham de mosterd haalt. Hij is mogelijk dit voorjaar nog naar de grote internationale summit in de VS geweest. De kans is ook aanwezig dat hij een van de zeven (!) andere events heeft gevolgd. Misschien is hij daarvoor naar Azië afgereisd. De andere optie is dat inmiddels de weg is gevonden naar het YouTube kanaal waar alle talks van alle bijeenkomsten zijn te vinden. Het grote aantal events dat reeds dit jaar in Azië is gehouden verklaart mede waarom er deze keer opvallend weinig bezoekers uit dat werelddeel in de RAI aanwezig waren.

De noodzaak nog eens aanwezig te zijn, terwijl er geen baanbrekende innovaties werden verwacht, was daarom volgens menigeen gering. Die inschatting was overigens niet geheel correct. Het nieuwste Facebook rack (de V3) waarmee Rittal stond was bijvoorbeeld een primeur. Bij moederbord ontwerpen was ook het nodige dat niet eerder was getoond.

Missers

Wat is er dan verkeerd gegaan in de aanloop naar deze summit? Het generieke antwoord is de marketing. De Amerikaanse organisatie heeft op twee fronten steken laten vallen. De eerste is dat er geen serieuze moeite is gedaan de Europese markt over dit event te informeren. Uit de spaarzame contacten kan worden opgemaakt dat men de AVG als een totaal communicatie verbod heeft opgevat. Gevolg is dat er amper nieuwe geïnteresseerden voor het onderwerp OCP kunnen zijn geworven. Dat geldt dan voor zowel bezoekers als pers.

De andere misser is de programma indeling. Europa is niet Amerika. Hier mogen presentaties langer dan 25 minuten duren. Dat komt in de regel de kwaliteit van de talks ten goede. De OCP organisatie had er voor gekozen zoveel mogelijk partijen aan het woord te laten. Dat kan alleen door veel korte talks te plannen en dat is dan weer minder interessant voor de groep die al het nodige van OCP weet en op zoek is naar een verdiepingsslag.

En nu?

De vraag hoe het verder moet met OCP in Europa zal zonder meer worden gesteld. Sponsors annex standhouders zullen de kosten baten analyse maken. De kans is aanwezig dat zij het OCP team zullen vertellen dat er iets aan het concept van de regional summit moet veranderen, omdat op deze manier doorgaan garandeert dat een aanzienlijk deel van de markt nooit zal vernemen dat er iets als OCP bestaat .

OCP kan een wezenlijk verschil maken in de manier waarop we met IT omgaan. Het kan bijdragen aan minder verbruik en hogere performance. Er zijn inmiddels bedrijven, zoals ITRenew, die de lifecycle van OCP hardware weten op te rekken. Servers die 9 jaar probleemloos kunnen draaien en daardoor een ongekend gunstige eco footprint hebben bestaan, maar blijven zelf binnen de OCP community betrekkelijk onbekend.

 

Dat geldt ook voor de ontwikkelingen op het vlak van immersed cooling. Buiten de paar honderd bezoekers aan deze summit in Amsterdam weet waarschijnlijk niemand in Europa dat de EU op deze specifieke vorm van hardware cooling vertrouwt voor bepaalde security toepassingen.

De kans dat er een derde editie in Amsterdam komt is gering. Tijdens de eerste dag gonsde het al van de geruchten dat daarvoor Praag is gekozen. Een andere stad, een ander land, het zal weinig uitmaken. Het programma en de marketing moet anders, als de OCP community tenminste wil dat een groter deel van de markt hier weet van krijgt. De innovaties die onder de vlag van OCP zijn gerealiseerd en gepland  verdienen een beter summit format dat wat in Amsterdam is uitgerold.