Fortino-Capital

Odin Groep (Previder) verkocht aan Belgische investeerder

Het is weinigen opgevallen dat het IT bedrijf Odin Groep in andere handen is overgegaan. De nieuwe grootaandeelhouder is een Belgische investeerder.

Regio

In het Nederlandse IT landschap heeft Odin Groep een bijzondere positie en achtergrond. Terwijl iedereen de focus heeft op datacenters in of rond Amsterdam, heeft het onder de naam Previder jaren terug gekozen in de eigen Twentse regio twee datacenters te bouwen. Die activiteiten vielen onder de Lescher IT groep. Onder die vlag zaten tal van IT activiteiten. Datacenters waren deels nodig om de diensten van de klanten van die bedrijfsonderdelen te kunnen faciliteren. Voor een ander deel was het huren van datacenters in de regio ook interessant voor ondernemers die verder geen zaken deden met een ander onderdeel van de Lescher IT groep.

2016

De komt van cloud en de enorme groei van datacenters in de regio Amsterdam heeft de business van Lescher geraakt. Net als andere ondernemers heeft het besloten dat een te breed aanbod van diensten en merken minder goed werkt. Om die reden zijn alle activiteiten per eind 2016 samengevoegd. Met iedereen in een gebouw zou er meer cross selling mogelijk gaan worden en de efficiency zou evenzo van die stap profiteren.

Daarna werd het stiller rond de datacenter activiteiten. Een aantal medewerkers dook elders op. Dat deed her en der al de vraag ontstaan of deze integratie wel zo succesvol verliep.

Fortino

Wat we vaststellen is dat Odin Groep zich zelf met succes in de etalage heeft gezet. Het Belgische Fortino, het investeringsfonds geleid door Duco Sickinghe, de ex-ceo van Telenet wordt meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf.

In België is het bericht met enthousiasme ontvangen. Het zijn weer de Belgen die een Nederlands IT bedrijf naar zich toe trekken. Hoeveel de Belgen neergelegd hebben voor het meerderheidsbelang is niet gemeld. De Belgische pers suggereert dat meer dan 100 miljoen Euro moet zijn. Het wijst daarvoor naar de omzet €82 miljoen)en winst (€15 miljoen) van Odin groep in 2018. Het deelfonds van Fortino waar deze investering uit betaald wordt zou over €200 miljoen kunnen beschikken.

De partijen melden dat het management minderheidsaandeelhouders blijft en werkzaam bij het bedrijf. Die boodschap zal bekend voorkomen. Over maximaal drie jaar zal blijken of dat nog steeds het geval is en of het bedrijf dan niet elders wordt ondergebracht.

Voor het Nederlandse datacenter landschap is dit vooralsnog geen verdere verschraling van het aanbod. Het is eerder een signaal dat de sector echt in een andere levensfase is beland en exit scenario’s (vrijwillig of onvrijwillig) niet langer taboe zijn.