Ukraine Oekraïne

Omzet Russische IT markt 25 procent gedaald: Bitkom

Bitkom, de Duitse koepelorganisatie voor de IT sector heeft vorige week cijfers bekend gemaakt over de Russische IT markt. Dat is opmerkelijk. Dat in Nederland niemand de moeite heeft genomen daar naar te wijzen is eveneens opvallend.

Bitkom

Bitkom heeft vanaf de dag van de Russische aanvalsoorlog op Oekraïne een duidelijk standpunt ingenomen door de agressie ondubbelzinnig te veroordelen. Parallel daaraan zijn ook projecten gestart om Oekraïne te helpen. Vergelijkbare initiatieven op dat hoge niveau en daarmee regelmatig de pers opzoeken zijn in Nederland niet opgevallen het afgelopen jaar.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat in Nederland weinig is geschreven over de aderlating voor de Russische economie in het algemeen en de IT sector in het bijzonder. Veel verder dan het overnemen van internationale pers meldingen over het aantal “onvrijwillige emigranten” dat voor de grens wacht is men niet gekomen.

Brancheorganisatie brengt in kaart

In Duitsland is de aandacht voor Oekraïne veel groter. Bitkom is maar een van de brancheorganisaties die er over communiceert. Dat belangstelling heeft veel te maken met de handelsstromen die tot februari 2022 bestonden tussen Duitsland en Rusland. Duitse organisaties weten hierdoor veel beter in kaart brengen wat de gevolgen van de sancties zijn. Die impact zien ze immers terug in de eigen export en import.

Leverings – en afnameverbod

Bitkom komt uit op een daling van 25,1 procent over het jaar 2022. Zoveel is de omzet van de Russische IT sector verminderd. Die daling komt om te beginnen door het verbod op het leveren van componenten en machines. Daarnaast is het niet langer toegestaan diensten en producten met een Russische footprint af te nemen. Voorbeeld van het eerste is de onmogelijkheid voor Russische bedrijven de 5G netwerken en datacenters uit te breiden. Zonder die investeringen komt er ook geen nieuwe omzet. Voorbeeld van het tweede is het gebruik maken van callcenters of software ontwikkelaars in Rusland. Dat kan niet meer.

De klap komt extra hard aan in Rusland omdat vooral IT expert hebben besloten tot een onvrijwillige emigratie. De braindrain voor deze ene sector is uniek in de geschiedenis. Voor Bitkom is het dan ook een duidelijke zaak. Rusland is niet alleen een paria voor de internationale gemeenschap, het heeft ook de “Trend zur digitalen Verzwergung” over zich afgeroepen. Dat betekent zoveel als dat het in het digitale domein krimpt tot een kleine en onbelangrijke partij die op wereldniveau amper meer een rol speelt.

Krimp zet door

Voor 2023 zal de krimp doorgaan met meer dan vijf procent. Wat resteert aan IT omzet in Rusland, buiten de criminelen die door Bitkom ook expliciet zijn genoemd (“Allein Hacker haben in Russland noch Konjunktur“) is minder dan een procent punt op wereldschaal.

Niet zonder enig gevoel voor understatement merkt Bitkom op dat de Russische IT minder voorstelt dan die van Baden Wurtemberg. Dat zal de Nederlandse lezer weinig zeggen. Beter is het de omzet van de sector in Rusland (ongeveer 30,6 miljard voor 2023) te vergelijken met die van Nederland (+90 miljard in 2021). De Russische IT markt was al klein. Nu is de dwerg ook nog eens afgesneden van de wereldmarkt.

De term paria en Verzwergung staan trouwens letterlijk in het Bitkom persbericht – over duidelijk communiceren gesproken

(bron)