Op dit moment zijn er maar twee redenen waarom de IT sector de pers haalt, dat zijn de meldingen over ontslagrondes en pr over AI. Over beiden van het nodige te zeggen, net als over de link die wel wat meer zichtbaar mag zijn.
Bijna elke IT onderneming lijkt op dit moment personeel te dumpen. In de pers worden massaontslagen van meer dan 10.000 banen per keer meerdere keren per week genoemd. Afgelopen donderdag was Acccenture met 19.000 banen het hoogtepunt van die week. Een paar dagen daarvoor was er ophef over het verlies van 9.000 banen bij onderdelen van Amazon, inclusies AWS.
Bij elke sanering wordt gewezen op de lastige marktontwikkelingen en de noodzaak de groei die tijdens de pandemie heeft plaatsgevonden te corrigeren. Beide argumenten zijn zeker op de Amerikaanse markt aan de orde, maar er speelt nog iets heel anders.
Om te begrijpen wat er verder speelt doet de lezer er goed aan de berichten over AI te volgen. De term bestaat al jaren, maar in een tijdspanne van een paar maanden is het aantal meldingen verveelvoudigd. Bedrijven roepen nu om het hardst dat zij klaar zijn om nieuwe producten te lanceren en dankzij AI zal de wereld totaal veranderen.
Aandacht afleiden
Wat de bedrijven doen is elkaar overschreeuwen en vooral de aandacht afleiden. Elk van deze aandachttrekkers heeft namelijk tegenvallende kwartaal- of jaarcijfers laten zien. Bedrijven met een beursnotering hebben de tientallen procenten aan waarde zien verdampen. In reactie daarop gaat eerste de bezem door het personeelsbestand. Dat is een makkelijke en beproefde methode om aandeelhouders gerust te stellen.
Schreeuwen over AI moet ook voorkomen dat kritsiche vragen gesteld worden over de ecologische footprint en het faciliteren van ponzi schema’s.
Verzadigde markten
Deze keer is de positieve waardering voor de ontslagrondes aanzienlijk geringer. Beleggers snappen dat er te veel personeel is, maar ze zien ook iets anders. De IT sector heeft te maken met verzadigde markten en kopers die de hand op de knip houden. Met minder personeel en lagere bedrijfskosten dragen niet bij aan meer of zelfs een stabiele omzet. Om klanten weer in beweging te krijgen is er iets anders nodig, een hype. Alle ophef over AI is precies dat, een erg voorspelbare manier om een hype te creëren en zo de verkoopmachine aan te slingeren.
Stijgende rente
Of deze platte strategie gaat helpen is nog maar de vraag. Er is namelijk wel iets meer aan de hand dan voorheen. Stijgende rentes maken investeringen moeilijker en toenemende druk te komen tot meer duurzaamheid in de IT mag niet worden onderschat.
Wie de dagelijkse IT ophef van een afstand bekijkt ziet trouwens nog iets, namelijk het grotendeels ontbreken van meldingen over twee voorgaande “next big things”, Web3 en blockchain. Wat de link is tussen dit soort hypes en massaontslagen laat zich makkelijk raden en het verklaart nog meer waarom alles over AI met een forse schep zout moet worden genomen.