Akamai

Ook Akamai trekt guidance terug

AkamaiAkamai kwam drie dagen terug met goede kwartaalcijfers, maar trok wel de guidance terug. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van Verizon. Beleggers waren not amused. Zij zorgden voor een koersval van 7%. Dat is raar, want in deze tijden is de behoefte aan goede CDN’s en netwerk security toch heel groot?

Goed druk

Iedereen die iets met hosting, content en datacenters te maken heeft zal Akamai kennen. De consument kent het waarschijnlijk niet. Dat betekent dat de dienstverlening zelden aanleiding geeft tot ontevredenheid of discussie. Om die dienstverlening te kunnen bieden heeft het bedrijf veel infrastructuur en hardware verspreid over de hele wereld. Volgens de wiki gaat tot 30% van al het web verkeer daar doorheen.

Je zou verwachten dat vanwege de lockdowns in zo veel landen tegelijk dat het drukke tijden zijn voor Akamai. Miljoenen moeten thuis blijven en de kroegen zijn gesloten. Dat moet tot veel vraag naar de CDN capaciteit en uiteraard ook de security leiden. Veel vraag dus ook meer winst?

Omzetgroei

Op het eerste gezicht klopt dat verhaal ook. Akamai kon de beurs en beleggers een ruim 8% hogere omzet laten zien dan vorig jaar. De winst per aandeel ging er ook vooruit. Normaal volgt dan een hogere prijs voor het aandeel. Maar die vlieger ging deze keer niet op. Het aandeel zakte direct 7%. (bron)

Voorspellingen

De reden voor die daling heeft te maken met de “guidance”, de voorspellingen van het bedrijf voor het lopende kwartaal en de rest van het jaar. Akamai dat heel veel weet van verkeerspatronen en te verwachten netwerkbelasting wil daar niet de vingers aan branden. Het heeft net als Verizon de “guidance” teruggetrokken.

De directie van het bedrijf vindt de huidige markt te complex en houdt rekening met minder goede vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. Dat dit niet in een officiële voorspelling wordt opgenomen zegt alles over de onzekerheid.

Beleggers

Beleggers begrijpen die onzekerheid en zien dat banken met tegengestelde adviezen komen. Morgan Stanley heeft het aandeel een downgrade gegeven. De bank gaat uit van onberekenbare markt waarin Akamai voor bepaalde verticals tot 20% omzet kan verliezen. Bank Oppenheimer ziet de nabije toekomst juist positief in voor het bedrijf en verhoogt het zogenaamde koersdoel.

Dat doet het terwijl het ook verwacht dat bepaalde klantgroepen van Akamai de rest van het jaar voor veel minder omzet zullen zorgen. Specifiek worden genoemd de reis, commerce en retailsectoren.

Sectoren

Dat laatste is dus interessant. We zien hier sectoren, verticals en doelgroepen benoemd worden. We weten dat deze het nu al heel moeilijk hebben. De verwachting van deze twee banken (en er zijn er meer) is dat die tot het eind van het jaar veel minder zullen uitgeven.

Vliegtuigen die geparkeerd staan op Schiphol, warenhuizen die dicht zijn, we zien het dagelijks. Akamai ziet natuurlijk nu al wat daar de impact van is op de business. Maar of dat voor de rest van het jaar zo blijft en of alle klanten dan nog bestaan kan het gewoon niet aangeven. Het terugtrekken van de guidance is daarom onvermijdelijk.