pixabay-corona-5174671_640

Ook hyperscalers zijn niet immuun voor impact Corona virus

pixabay-corona-5174671_640Er wordt veel geschreven over de impact van het Corona virus op de economie en vreemd genoeg werd daarbij amper gekeken naar de grote cloud aanbieders en hyperscalers. Dat het noodzakelijk is ook die partijen onder de loep te nemen moet sinds maandag bekend zijn.

AirBnB in zwaar weer

Afgelopen maandag heeft de Amerikaanse tv zender CNBC aandacht besteed aan AirBnB. Het bedrijf is om meerdere redenen omstreden. Op dit moment is echter iets anders dat de aandacht trekt. Dat was ook de reden waarom CNBC dat deed. AirBnB heeft namelijk zwaar te lijden onder de Corona crisis. De lockdowns en reisbeperkingen hebben de omzet doen verdampen. Een kwart van het personeel is ontslagen. Een noodkrediet van $1 miljard is bijeengeharkt om de huidige periode te kunnen overleven en daaraan zit een hoog prijskaartje. AirBnB betaalt volgens bronnen 7,5 % rente en een opslag waardoor de effectieve rente op 9,9% uitkomt. Naast de hoge rente hebben steden in de tussentijd de regels verder aangescherpt. Dat het bedrijf in zwaar weer zit mag duidelijk zijn.

IPO en IT

Maar tegelijk wordt voor de buitenwacht het beeld geschetst van een bedrijf dat nog steeds serieus nadenkt over een beursgang. Dat is spannend, want dan moet het voor het eerst gedetailleerd weergeven met welke partijen het zaken doet en wat daar ongeveer de omzet is (zie ook link).

CNBC is op de kansen van de IPO ingegaan tijdens het interview met de CEO en daarbij is zijdelings de IT ter sprake gekomen. Dat AirBnB een grote AWS klant is was bekend. Tot maandag was niet bekend dat het vanwege het Corona virus moet overwegen de uitgaven voor AWS terug te brengen.

AWS showcase

Volgens deze AWS showcase neemt AirBnB 200 EC2 instances af. Daarnaast is er Amazon EMR voor de dagelijkse analyse van 50GB data. Het neemt ook nog eens S3 af voor 10TB aan statische opslag. En zo neemt het nog een aantal zaken van AWS af. Begrijpelijk dat het bedrijf regelmatig als een van de ultieme showcases voor en door AWS genoemd is.

Maar dat kan nu dus gaan veranderen. De omzet van AirBnB kan dit jaar niet meer boven de helft van 2019 uitkomen. Dat was de verwachting in mei toen een kwart van het personeel op straat werd gezet. Sindsdien is er weinig in het voordeel van AirBnB veranderd. Het is dus begrijpelijk dat de IT kosten niet aan de besparingen kunnen ontsnappen.

Een schaap over de dam

Wat precies teruggeschroefd kan worden is niet bekend. Dat het bespreekbaar is gemaakt (op tv nota bene!) is veel belangrijker en wel om het volgende. Iedereen weet nu dat hier over na wordt gedacht door een hele grote speler. Het zal vele andere cloud only bedrijven en start-ups worden herkend en daarmee is een taboe van tafel.

Tot nu toe is alleen op basis van strikte vertrouwelijkheid en met de eis van absolute anonimiteit over het onderwerp gesproken. In Londen, Parijs, Amsterdam, Berlijn en elders was allang duidelijk dat de IT kosten als een molensteen om de nek van bepaalde start-ups hangen. Bepaalde kosten van de hyperscalers blijven namelijk gewoon doorlopen, ook als er door Corona amper tot geen gebruik van de apps wordt gemaakt.

Nu hoeven zij zich niet meer te schamen, want zelfs AirBnB geeft toe dat het zo niet langer gaat. Als een schaap over de dam is volgen er meer. AWS en de andere hyperscalers zullen merken dat de omzet per klant voor bepaalde groepen (de start-ups) zal afnemen en dat ook zij geenszins immuun zijn voor de gevolgen van het Corona virus.