Ook Seagate gebruikt OCP voor lancering bijzondere storage

De OCP summit is voor een groot aantal storage fabrikanten, waaronder Seagate aanleiding geweest nieuwe producten te tonen. Seagate behoort daar ook toe, door een heliumgevulde 14TB HDD voor hyperscalers voor te stellen.

Helium

HDD’s met heliumvulling zijn inmiddels geen exotische verschijnsel meer. Zelfs in de consumentenmarkt zijn schijven waarbij tussen de platters geen lucht maar helium zit leverbaar. In de regel zien we dat alleen bij schijven met een capaciteit hoger dan 8TB.

Op de OCP summit waren enduser storage oplossingen uiteraard niet het onderwerp van gesprek. Centraal thema daar is de inrichting en exploitatie van serverparks. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de hyperscalers, omdat daar de oorsprong van het OCP consortium ligt.

Seagate referenties

Seagate lanceerde tijdens deze meerdaagse OCP beurs in San Jose een 14TB harde schijf uit de EXOS serie. Naast alle voorspelbare technische specs valt op dat Seagate twee totaal verschillende referenties noemt.

De eerste is dat de schijf voldoet aan alle eisen die de Amerikaanse federale overheid stelt aan veilige opslag op basis van encryptie en dergelijke. Dat moet klanten die hoge integriteits- en veiligheidseisen moeten stellen overtuigen.

De tweede is dat het Chinese platform Baidu wordt genoemd als referentie klant die de schijf heeft getest op dataintensieve toepassingen (zoekmachine opdrachten). Een groter verschil tussen twee referenties is amper mogelijk.

Net als bij de Nimbus, is ook deze Seagate schijf nog niet beschikbaar. De exemplaren die voor de referentiecases gebruikt staan zijn samples. Start van uitlevering via de reguliere weg is gepland voor deze zomer.