Misbruik van bestaande gegevens
Het is een algemeen bekend verschijnsel dat bij spam de schijnbare verzender zelden op de hoogte is van de activiteit die uit zijn/haar naam voor overlast veroorzaakt. De spammer misbruikt met opzet bestaande gegevens. Dat is ook zichtbaar bij spamruns waarbij de urls van websites worden genoemd. Die websites zijn vaak met valse gegevens geregistreerd (door bijvoorbeeld gebruik te maken van gestolen creditcard of PayPal gegevens). Andere websites worden gehackt en daarmee misbruikt. De overlast die zo aangericht kan worden is omvangrijk. Het gaat allang niet meer om spamvertizing van illegale of dubieuze goederen. Steeds vaker zijn foute of gehackte websites een essentiële schakel voor het verspreiden van malware.
Controle onmogelijk
Om deze overlast tegen te gaan is het meer dan handig de gegevens van de houders van de domeinnamen en de partijen waarbij die is geregistreerd te kennen. De WHOIS vervult daarbij een belangrijke functie. Daar horen in principe alle relevante gegevens te staan waardoor met de twee partijen contact kan worden opgenomen. Het zal dus niet verbazen dat criminelen er belang bij hebben daar met opzet onjuiste gegevens te vermelden. Registrars en uiteindelijk de registries zouden in principe moeten toezien op de validiteit van die gegevens. Het is echter onmogelijk en deels ook onwenselijk de volledige stroom geautomatiseerde aanvragen en mutaties te controleren. Daar wordt dan ook volop misbruik van gemaakt.
IP reeksen
De twee illustraties laten een overduidelijk opzettelijk vervalste registratie zien bij RIPE. Deze instantie laat zo toe dat een Russisch netwerk via de eigen database niet gecontacteerd kan worden. Het adres is in het eerste geval onjuist en in het tweede geval onmogelijk. Voor de goede orde het schijnbaar mogelijke adres is even waarschijnlijk als “Dam 1, Amsterdam”.