Ukraine Oekraïne

Over de uitstroom van IT’ers uit Rusland en Belarus

In reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne hebben volgens berichten duizenden IT’ers dat land, net als bondgenoot Belarus, verlaten. Een van de redenen waarom men dat doet is nog weinig genoemd, het gaat ook om data.

Al ruim 50 dagen woedt er oorlog in Oekraïne. Rusland en Belarus zijn bijna even zo veel dagen in de ban gedaan door het Westen. Bedrijven staken de verkoop aan de landen en sluitende lokale vestigingen. Beide acties zijn onvermijdelijk. Er is niet alleen sprake van een lange lijst met goederen en diensten die niet meer geleverd mogen worden. Het afsluiten van de toegang tot de bancaire platformen maakt het ook onmogelijk te betalen of geld te ontvangen.

Dat in die situatie werknemers uit Rusland en Belarus besluiten het land te ontvluchten lijkt vooral op te gaan voor hen die in de IT werken. Voor het werk hebben ze toegang nodig tot Westerse hardware en software. De toegang daartoe is voor vele jaren geblokkeerd. Als ze diensten leverden aan het Westen geldt dat ze al die klanten zijn verloren. Voor beide “ongemakken” is geen binnenlands alternatief voorhanden. Doorstarten in een ander land is daarom een optie die serieus wordt overwogen. De kans dat een heel bedrijf dat doet is weer niet zo groot. Het zijn eerder de werknemers die dat doen.

Accounts geblokkeerd

De IT sector is van meer dan alleen werknemers afhankelijk. Als er een sector is drijft op freelancers is het deze wel. En voor die groep zijn de sancties opgelegd aan Rusland en Belarus loodzwaar. Van de ene op de andere dag is de toegang tot accounts geblokkeerd voor iedereen met een adres in een van die landen.

Het besluit (heimelijk) te emigreren is voor tienduizenden daarom ook volkomen begrijpelijk. Het is de enige manier om nog hij de eigen en gedeelde data te komen. Die data, in de vorm van code, applicaties en documentatie, vertegenwoordigt niet alleen geld. Het is ook een directe vorm van inkomen van deze groep.