Het begin van OVH
OVH is ooit begonnen als een low budget hoster voor de Franse markt. De stap naar het werven van buitenlandse klanten was snel gemaakt. Bij de focus op lage prijzen was het succes van de expansie groot. Helaas trok het bedrijf daardoor twee groepen klanten aan die de basis zijn voor de problemen die nu nog bestaan.
Klanten met weinig kennis konden via OVH super eenvoudig en heel goedkoop ervaring op doen met het configureren en beheren van virtuele servers. Daarbij natuurlijk het nodig fout. Het OVH netwerk was daarom een gewild slachtoffer voor spammers die via lekke systemen van derden gingen mailen.
Foute klanten
De tweede groep klanten bestond uit lieden die klant werden bij OVH om via dat netwerk malware te versturen, C&C servers draaien en dergelijke. Die criminele activiteiten waren mogelijk bij reseller accounts. Als klant verstopt onder een OVH klant duurde het langer eer de abuse melding kon worden bezorgd. Een andere methode was het gebruik van gestolen ID en bankgegevens om bij OVH accounts aan te maken.
OVH heeft de problemen die beide groepen (kunnen) veroorzaken inmiddels redelijk onder controle. De aangerichte schade is echter deels blijvend en het bedrijf blijft aantrekkelijk voorl klanten met een hoger risico profiel. Veel IP blokken van OVH hebben door het verleden een mindere reputatie. Het gevolg daarvan is dat ze snel op blacklists worden opgenomen of daar een lagere ranking krijgen. Aangezien blacklists met elkaar worden vergeleken is de vermelding of her-activering op een lijst ook nog eens het begin van een kettingreactie.
Kortom OVH staat als grote speler en partij met een zekere reputatie regelmatig in de schijnwerpers. Klanten merken dat als ze niet of amper kunnen mailen.
Het grotere probleem Microsoft en Google
Het probleem dat zich daarbij steeds vaker voordoet is dat grote e-mail providers post van OVH weigeren. Microsoft is met Office 365 zo’n grote speler. Inmiddels weigert die weer eens OVH mail. De aanleiding kan valide zijn. Als het effect verstorend is kan het voor concurrentievervalsend doorgaan.
Dat is het grotere probleem waarvoor een oplossing moet komen. Het is echter lastig een goede balans te vinden. Microsoft en Google zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het mail volume en het aantal mailboxen. Dat zij uit veiligheidsoverwegingen de eigen platformen willen beschermen is ok. Als het er in de praktijk op neer komt dat alleen gebruikers van dat platform met de andere gebruikers van die infrastructuur kunnen mailen is er iets niet in orde. Het creëren van de facto walled gardens en intranets is wat hier dreigt.
Daarom is en blijft het zaak voor OVH het versturen van spam onmogelijk te maken, dat voorkomt het blacklisten, maar dat schijnbaar is nog steeds niet mogelijk. De reputatie en doelgroepen staan dat in de weg.