nortonlifelock-logo

NortonLifelock mag Avast overnemen – maar waarom

Begin februari heeft het Bundeskartellamt groen licht gegeven voor de overname van Avast door NortonLifelock. Het besluit hierover bespreekt uitgebreid het freemium model en de positie van Microsoft Defender.

Bod op Avast

Vorig jaar maakte NortonLifeLock bekend een bod van $8 miljard uit te brengen op Avast. De kopende partij is vooral actief in de endusermarkt. Het product was vroeger bekend onder de namen Norton en Symantec. n het Norton portfolio zit ook Avira dat in 2020 is overgenomen. Avast bedient het zelfde segment.

Weinig overlap

De toezichthouder heeft voor Duitsland en de EU gekeken naar het marktaandeel van de twee bedrijven. Men stelt vast dat Norton en Avast weinig overlap kennen. Dat komt vooral om Avast vooral free (-mium) users heeft. Slechts een zeer klein deel van de gebruikers betaald voor de dienst. (citaat: “Von ihren weltweit 435 Millionen Nutzern hat nur ein Bruchteil ein kostenpflichtiges Abonnement abgeschlossen”). Bij Norton is dat anders, daar zijn duidelijk meer betalende gebruikers.

Bundels

Men merkt verder op dat de bundels die de partijen en de concurrenten brengen onderling zeer verschillend zijn. Soms zijn de bundels zo uitgebreid dat alle diensten voor endusers zijn inbegrepen (VPN, wachtwoordmanagers, parental controls). Schijnbaar is het om commerciële redenen ook lonend kleinere bundels te voeren. Dit leidt alles bij elkaar tot een breed aanbod in de markt. Een markt waar het overstappen betrekkelijk eenvoudig is.

Microsoft Defender

Waar het gaat om Windows systemen ziet het Bundeskartellamt dat het voor de marktpartijen wel lastiger wordt. “Danach drängt der mittlerweile für sein hohes Schutzniveau anerkannte Microsoft Defender die etablierten Anbieter von Antivirus-Software stetig zurück”. Het marktaandeel van computers voor endusers met een werkende MD installatie neemt steeds verder toe. Men laat daarbij onvermeld dat het onder Windows 10 of 11 onmogelijk is MD totaal te verwijderen.

Het is mede de opkomst van MD die het groene licht voor de overname van Avast door NortonLifelock logisch maakt.