ovhcloud_openio

OVHcloud koopt object storage storage specialist OpenIO

OpenIO OVHcloud en het OpenIO maakten 23 juli bekend verder samen te gaan. De grote aanbieder van cloud en hosting diensten neemt het Franse OpenIO over en zal het bedrijf compleet integreren. Is dit een doorsnee overname of eerder een bijzondere?

Opschuiven in de keten

Van OVHcloud zijn niet veel overnames bekend. Het bedrijf is de afgelopen jaren opgeschoven in de waardeketen. Hosting aan de onderkant van de markt heeft geen prioriteit meer. Het zijn cloud diensten, de grote aantallen datacenters en zaken als DDoS protectie waarmee actief wordt geworven.

Het opschuiven blijkt ook uit de aangekondigde projecten die stilletjes van de agenda zijn verdwenen. Zo is er tot op heden geen eigen datacenter in Nederland, terwijl dat jaren geleden wel met veel tamtam werd aangekondigd.

In plaats daarvoor is er een groot datacenter in de buurt van Frankfurt gebouwd en is de footprint in Zuid Oost Azië uitgebreid.

Object Storage

De overname van Open IO, een bedrijf met vooral Franse klanten door OVHcloud is begrijpelijk voor wie de opwaartse beweging in de waardeketen kent. OpenIO bedient vooral klanten die met zware workloads en veel data te maken hebben. In dat segment is de vraag naar een goede, toekomstgerichte storage oplossing hoog.

Object storage is dan een een logische oplossing. Maar uiteindelijk moet de data ook ergens kunnen worden verwerkt en opgeslagen. Dan is een platform zoals OVHcloud dat biedt een logische keuze.

Politieke dimensie

De overname is heel goed met technische argumenten te verklaren. Er is echter een dimensie aan deze overname die een politiek tintje heeft. De kopende partij maakt in de persberichten namelijk duidelijk dat deze samensmelting goed past in de strategie voor een cloud omgeving met Europese footprint.

Zonder er verder op in te gaan kan de overname van OpenIO dus worden gezien als een tactische zet van OVHcloud om zowel GAIA-X te promoten als AWS en co op afstand te houden. Weet daarbij dat OVHcloud een van de foundingmembers van GAIA-X is.

Aan het pro Europees handelen van OVHcloud valt overigens nog wel iets af te dingen. De investeringen buiten de EU zijn veel groter dan daarbinnen. En last but not least die expansie is mogelijk omdat OVHcloud een grote Amerikaanse VC aan boord heeft.