rechtszaak - juridisch - justitie 960

Politie mag GPS data van Mercedes Benz voertuigen vorderen

De Duitse politie mag in Duitsland bij Mercedes Benz GPS data opvragen om de locatie van voertuigen te achterhalen. Dat is de strekking van een hoger beroep vonnis in Frankfurt dat voor veel discussie gaat leiden en ander gedrag.

GPS data Nederland

In Nederland worden met enige regelmaat boeven mede veroordeeld door hun bewegingen die op basis van zendmastgegevens in kaart zijn gebracht. Alibi’s blijken dan niet te kloppen. Zelfs de snelheid en wijze van vervoer kan op die manier redelijk goed in kaart worden gebracht. Als de politie daar reden voor ziet kan een voertuig ook worden voorzien van een peilbaken. Dan kan elke beweging realtime worden gevolgd en dat dan op basis van GPS data.

Duitsland

In Duitsland werkt dat allemaal iets anders. Maar daar heeft de politie op een andere manier de bewegingen van een auto en de inzittenden kunnen achterhalen. Tot zo ver bekend is dat ook de eerste keer dat dit in Duitsland is toegepast, waarbij de zaak via twee opvolgende rechtszaken is getoetst.

Concreet gaat het om de poging van de bevoegde instanties een voortvluchtige persoon in de kladden te grijpen. De persoon was en is onvindbaar. Maar de speurders wisten wel te achterhalen dat deze persoon bij de vlucht door een derde was geholpen. Deze zou met zijn auto de voortvluchtige hebben vervoerd.

Mercedes Benz

Het voertuig is een Mercedes Benz. De fabrikant verzamelt permanent data van de auto’s die met een ingebouwdew sim wordt verzonden. Al die data is voorzien van een GPS locatie, ook als het navigatie systeem van de auto uit staat. Die koppeling van melding met locatie is deels begrijpelijk. Hier voertuig moet in geval van een serieus incident snel te traceren zijn. Die data wordt opgeslagen op servers in Duitsland. Mogelijk in het datacenter van MainCubes. Dat is de partij waar Benz zaken mee doet voor data die in het land moet blijven.

Op grond van het betrekkelijk nieuwe § 100k Erhebung von Nutzungsdaten bei Telemediendiensten Strafprozessordnung (StPO) klopte de Staatsanwaltschaft aan bij MB met de vordering voor de data die horen bij dat voertuig. MB weigerde en het werd een rechtszaak. MB verloor en tekende hoger beroep aan. Heel begrijpelijk, want bij een onterecht verstrekken van gegevens van de locatie van een persoon, kan MB rekenen op claims en imagoschade.

In hoger beroep is bepaald dat MB de data moet overhandigen. Daarmee is het bedrijf dus gevrijwaard van schadeclaims omdat het kan aantonen deze handeling niet vrijwillig te hebben verricht of over een ijs te zijn gegaan.

Voer voor juristen

Juristen voorbij Lobith zijn het er duidelijk niet nog niet over eens of dit een gelopen race is. Een paar keer is al geopperd dat dit een zaak is van misbruik van het wetsartikel. Daar tegen pleit dat dat tot twee keer toe de rechter niet goed heeft opgelet en ook de vertegenwoordigers van de MB niet alert waren.

Boeven in Duitsland

Hoe dan ook zal dit verhaal wel een staartje krijgen. Iedere boef in Duitsland die nu nog in een Mercedes stapt weet dat de politie zijn route via GPS achteraf nauwkeurig kan achterhalen. Kiezen voor andere automerken dan maar? Tesla valt af en de meer luxe versies van Audi en Volkswagen zitten ook propvol elektronica.