Kennis
Of het nu gaat om hardware vendoren, software specialisten of cybersecurity start-ups, iedereen denkt dat de markt zit te springen om voorspellingen. De PR meldingen en persberichten hierover komen uit alle hoeken en gaten en worden zo breed mogelijk in de markt gezet. Zo willen alle afzenders laten zien dat ze over heel veel kennis beschikken. Die kennis wordt in de voorspellingen 2020 deels weggeven. De bedoeling is natuurlijk dat men de afzender onthoudt en dat het onder de streep leidt tot leads en omzet.
Kwaliteit
De kwaliteit van dit soort seizoensgebonden berichten is in de regel teleurstellend. Het zijn vaak lijstjes in de vorm van een top 5 of top10. Daarin staan altijd de grootste bedreigingen genoemd. Lijstjes die uitsluitend positief nieuws bevatten en “kansen” in plaats van “uitdagingen” opsommen komen niet voor. De PR bureaus menen schijnbaar dat positief nieuws niet mag opvallen. Liever laten zijn de cliënten de naam verbinden aan negatief getinte algemeenheden.
Copy-paste
Origineel zijn de meldingen niet. Iedereen kijkt goed naar de concurrentie. Wie als eerste zijn lijstje met voorspellingen publiceert heeft de zekerheid dat zijn punten in gewijzigde vorm elders verschijnen. Het copy-paste gedrag is zelfs zo kinderachtig dat voorspellingen voor 2018 en 2019 in de lijstjes voor 2020 worden opgenomen. Marktkennis en originaliteit zijn echt ver te zoeken.
Knipoog
Gelukkig is het verschijnsel van de bedroevend slechte voorspellingen op meer plekken bekend. Kelly Shortridge van Capsule8 heeft een leuke manier gevonden om de draak te steken met de concurrentie. Op cyberscoop laat ze zien was als een bot 1.000+ cybersecurity voorspellingen voor het jaar 2020 analyseert en reduceert tot een top 8. Het resultaat is niet meer of minder leesbaar dan wat er nu wordt verspreid.
Het grote verschil is natuurlijk dat hier een knipoog bij hoort, omdat het laat zien hoe makkelijk het is andermans werk te manipuleren en als eigen kennis in de markt te zetten.