camera

Problemen met cameras in autos – niet alleen Teslas

Om autos te beveiligen en te gebruiken als autonome voertuigen worden cameras gebruikt. De laatste tijd komen er meer meldingen online dat dit een probleem is. Op verschillende manieren wordt hier tegen opgetreden.

Politie Berlijn tegen Tesla’s

Recent is door de politie in Berlijn duidelijk gemaakt dat op de parkeerterreinen en in de directe omgevingen van politiepercelen geen Teslas mogen staan. Deze autos beschikken over cameras die formeel bedoeld zijn om het te beschermen. De beelden worden opgeslagen, maar ook realtime verzonden naar devices.

Die laatste optie is voor de politie in de hoofdstad onacceptabel. Elke Tesla kan zo alle bewegingen rond een politieperceel in beeld brengen. Agenten en rechercheurs zijn zo makkelijk te identificeren, acties zijn in een vroegtijdige fase te signaleren. Deze feature brengt dus levens in gevaar.

China

In China gaan ze nog een stap verder. Daar zou sprake zijn van een algeheel Tesla verbod op plekken waar het kader van de communistische partij aanwezig is. Zowel parkeren als rijden is verboden (bron).

Stickers  en de AVG

Wat de Duitsers bezighoudt is navolgbaar. Het lijkt ook volkomen logisch dat iets dergelijks op andere plekken speelt. Er is ook weinig fantasie voor nodig om in te zien dat een dergelijk verbod in andere EU lidstaten ingevoerd gaat worden. Dat juristen wijzen op de mogelijkheid de auto’s te voorzien van stickers “dit object en de directe omgeving wordt permanent bewaakt” is leuk gevonden. Dat verhindert echter niet dat Tesla beelden mensen in gevaar brengt.

Dergelijke stickers, weliswaar met een iets andere tekst, kunnen wel een rol spelen bij een ander camera issue. Auto’s voorzien van 360 graden camera’s voor autonoom rijden nemen alles waar. Die beelden worden verwerkt maar ook opgeslagen. Daarbij is het in dit geval onmogelijk vooraf van iedereen toestemming te vragen. Daarover heeft de AVG duidelijke regels gegeven.

Hoe dat in de praktijk tot een legale en werkbare oplossing gaat leiden is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn ook nog geen auto’s in het verkeer die autonoom functioneren. De problemen waar de fabrikanten mee worstelen zijn de afgelopen jaren eerder toe- dan afgenomen.

Volkswagen en de AVG

Dat ze er al jaren mee bezig zijn blijkt uit een recent boetbesluit van de privacy toezichthouder in Niedersachsen. Die verplicht Volkswagen tot het betalen van 1,1 miljoen Euro. Het bedrijf heeft samen met een derde bedrijf in 2019 een auto, vol met cameras, de openbare weg opgestuurd om autonoom rijden te testen. Het voertuig is in Salzburg, Oostenrijk, aangehouden.

Het voertuig, de inzittenden en de fabrikanten voldeden niet aan de artikelen 13, 28, 30 en 35 van de AVG. Dat de Duitsers de boete opleggen en niet de Oostenrijkers is het gevolg van het toepassen van artikel 60.

Duidelijk is dat het aan gebruik van cameras in of aan autos de nodige problemen kleven. De AVG negeren is dom, een Tesla gebruiken als remote afluisterpost is gevaarlijk. Een vraag is daarbij nog niet gesteld: hoe veilig zijn die cameras. Wat als ze ook nog eens makkelijk remote te hacken en manipuleren zijn.