LegeDatacenterVloer

Profiteren alle cloud datacenters van de huidige situatie?

Tech journalisten en beursgoeroes hebben de afgelopen weken geschreven dat cloud aanbieders en datacenters flink zullen profiteren van de lockdowns. Iedereen moet van huis uit werken en daarvoor zijn vooral SaaS diensten nodig. Die staan weer in datacenters en hebben nu meer rackspace, koeling en stroom nodig.

Onderbouwing

De onderbouwing van die claim zal door niemand worden betwist. Dat komt mede omdat de grote SaaS spelers het niet kunnen nalaten persberichten te verspreiden over double digit groei. In een aantal gevallen wordt zelfs een triple digit groei gerapporteerd. Die cijfers worden makkelijk overgenomen en dragen zo bij tot de onderbouwing van een onbetwiste claim.

De fout die wordt gemaakt is dat de cijfers niet worden gecontroleerd. Als dat wel gebeurt dan worden de meldingen niet meer aangepast. Dat is de reden waarom een bepaalde communicatie dienst nu met +700% groei wordt geassocieerd en met die melding ook is geïndexeerd door de zoekmachines. Het ging echter slechts om een land en een beperkte periode. Wie bij (bijna) 0 start maakt als het goed is altijd een ongekende sterke groei door.

Andere cijfers

Er zijn ook andere cijfers die worden gelinkt aan meer homeoffice, meer cloud gebruik en meer vraag naar belasting van datacenters. De verkopen van laptops, tablets, monitors en invoer devices heet fors te zijn toegenomen. Inderdaad is dat het geval en de link het de Corona crisis is evident. De genoemde cijfers zijn echter wel in een bepaalde context te plaatsen. De eerste is dat de er traditioneel in de eerste twee maanden van het jaar minder hardware wordt verkocht.

Een andere belangrijke factor is dat de productie in de VRC nu schijnbaar weer wordt opgestart. Het uitblijven van aanbod de afgelopen periode betekent ook dat de grote inkopers een achterstand moeten wegwerken. Tegelijk kunnen ze overwegen extra voorraad aan te houden. In dat geval zal na een of twee maanden weer een stagnerende vraag kunnen ontstaan.

Met andere woorden, de plussen bij enduser devices zijn onmogelijk geheel te gebruiken als bewijs dat het met de cloud partijen en datacenters goed gaat en zij profiteren van de crisis.

Signaal Google

Er is zelf een reden om de voorspelde groei tussen aanhalingstekens te zetten. Alphabet – Google dus – heeft vorige week het personeel verteld dat het werven van nieuw personeel op een lager pitje wordt gezet. Dat was echter maar een deel van het memo. Wat er ook staat is dat de geplande investeringen in datacenters en de inrichting daarvan niet doorgaan. Formeel gaat het om “recalibrating the focus and pace”. In de praktijk betekent het dat het tempo verlaagd wordt tot zelfs uitgesteld. Dat valt niet te rijmen met de voorspelde groei en winst toename.

Wat exact de reden voor het Google memo is heeft ook Bloomberg niet achterhaalt. Goed mogelijk is dat Google verder kijkt dan de cloud gerelateerde piek door de huidige situatie. De schade aan de economie op de langere termijn kan wel eens een heel ander beeld laten zien.