Pure Storage wil verder groeien door overnames – boodschap valt slecht

Het beursgenoteerde Pure Storage heeft afgelopen dagen voor de nodige ophef gezorgd. Of het daar zelf tevreden over is moet nog maar blijken. Wat het bracht als goed nieuws werd namelijk door de beurs minder op prijs gesteld en de pers zette er ook vraagtekens bij.

Pure Storage maakt op 5 april bekend voor $450 miljoen nieuwe middelen aan te trekken en daaraan verbonden was de optie dat nog eens $67,5 miljoen aan toe te voegen. Een half miljard extra middelen voor een bedrijf dat net 2 jaar op de beurs staat, dat trots is $1 miljard omzet te schrijven, maar nog geen winst maakt. Het is die combinatie die al direct voor de nodige vragen zorgde.

De verklaring dat het geld nodig is om een overname te doen is in zoverre te begrijpen dat de eigen kaspositie een grotere overname in de weg staat. Met het aantrekken van vreemd geld kan nu maximaal $1 miljard worden opgehoest. Waarvoor het concreet nodig is  – technologie of bedrijf – blijft onduidelijk. Pure Storage heeft een punt dat het noemen van een richting slecht is voor de vraagprijs. Aan de andere kant is het niet duidelijk aan welk soort technologie het bedrijf behoefte heeft. Verder is niet iedereen gerust bij het idee dat het verliesmakende Pure Storage nog meer verliesgevende activiteiten gaat bieden.

Dat het aandeel verloor na de melding ruim 6% aan waarde en heeft daarmee de koerswinst die door het bekend maken van de $1 miljard omzetgrens volledig ingeleverd.