QLC – veel belovend nieuws van Micron

Maandag 21 mei maakte Micron op de periodieke analisten bijeenkomst bekend te zijn gestart met uitleveren van een nieuwe generatie SSDs. Voor het eerst worden vier in plaats van drie bits per cellen mogelijk en dat belooft grote voordelen.

Met 4 bits per cel, de techniek wordt door Micron QLC – Quad Level Cell genoemd – neemt de dichtheid met 33% toe ten opzichte van een TLC. Uiteindelijk moet dit gaan leiden tot meer opslagcapaciteit in de bestaande formfactors die voor storage gelden. Op dit moment noemt Micron als capaciteitsrange 1,92TB tot 7,68TB voor 2,5” – 7mm units. Dat vertaalt zich dan weer in een hogere server storage density, omdat bestaande op 3cell gebaseerde SSD met hoge capaciteit in grotere behuizingen zitten.

(screenshot uit de presentatie)

Naast density wordt uiteraard ook performance als voordeel genoemd. Omdat er op dit moment nog geen tests beschikbaar zijn, de samples worden gedistribueerd, commerciële leveringen zijn vanaf de herfst te verwachten, is dat voor nu een bewering zonder verdere onderbouwing. Dat geldt ook voor verbruikt prijzen. Micron claimt dat QLC 40% minder energie per bit verlangt en een lagere $ prijs per GB kent dan zowel MLC als TLC. Het klinkt allemaal veel belovend. Het wachten is op de eerste tests om te zien of Micron de beloftes waar maakt en hoe de concurrentie hierop reageert.