Rackspace_Technology

Rackspace beursgang – een pijnlijke vertoning

Rackspace_TechnologyPer gistermiddag Nederlandse tijd staat Rackspace weer aan de NASDAQ genoteerd en dat was geen goede beursgang. Het is de tweede keer dat de aandelen van het bedrijf op de beurs te vinden zijn. Op de timing en reden voor deze IPO was vooraf al de nodige kritiek. Het signaal dat de beurs nu afgeeft is glashelder.

Eigenaren en schulden

Iets meer dan twee weken geleden schreef Technite over ver gevorderde plannen voor de hernieuwde Rackspace beursgang. Het bedrijf heeft jaren ervaring met die status. Het is in 2016 van de beurs gehaald door de huidige eigenaren. Die hebben een paar maanden terug besloten dat het niet langer verantwoord was het risico alleen te dragen.

Deze IPO was overigens niet bedoeld om de vorige eigenaren totaal uit te kopen. Die willen voor 50% betrokken blijven bij Rackspace. De opbrengst van gisteren wordt vooral gebruikt om een deel van de $3,9 miljard aan schulden af te lossen.

Vooraf was hier veel kritiek op. De schulden zijn namelijk voor een deel “de verdienste” van de eigenaren. Professionele beleggers zaten niet te wachten dat probleem op te lossen, helemaal omdat de huidige markt en de performance van Rackspace vragen oproept.

Timing

De snelheid van de beursgang is opvallend. Dinsdag werd de uitgifte koers al bekend en woensdag startte de handel. De timing zal nog lang besproken worden. Veel animo was er duidelijk niet. De eerste uren dook het aandeel ruim 18 20 procent onder de uitgifteprijs. Alle concurrenten stegen dinsdag en woensdag in prijs.

De handel heeft een niet te missen signaal afgegeven. Het is duidelijk gericht tegen de eigenaren van Rackspace, maar het gaat ook verder. Iedereen die nu overhaast zijn bezit ten gelde wil maken moet een forse korting incalculeren.

Bedrijven als Rackspace zijn er meer en dat is ook de reden waarom deze pijnlijke beursgang zo belangrijk is. De markt is niet geïnteresseerd in aandelen van ondernemingen die leningen met hoge rentes moeten aflossen. De onzekerheid door Covid-19 is zo groot dat alleen de beste en meest robuuste partijen kans maken positief op te vallen.

Extra lastig

De consequentie van het gisteren afgegeven signaal is dan ook dat een groep (IT) bedrijven het de komende maanden extra lastig zal krijgen te overleven. De omzet staat om de bekende redenen onder druk en de kans aan vers kapitaal te komen om het gebrek aan zwarte cijfers te compenseren is gering.