Rackspace_Technology

Rackspace ontslaat 10 procent van het personeel – een vraag

Donderdag maakte Rackspace bekend een groot deel van het personeel op straat te zetten. Elke tiende baan komt te vervallen. Dat gaat hand in hand met een verschuiving van processen naar lage lonen landen. Niet zozeer de reden als wel de ratio van dat besluit verbaast.

Van alles geprobeerd

Rackspace is alles behalve een nieuwkomer. Het heeft de afgelopen decennia alles wel geprobeerd, van hosting, via managed services tot cloud advies. In die jaren is het diverse keren van eigenaar verwisseld en het heeft ook meerder keren een beursnotering gehad. De huidige status is dat het overladen met schulden van de vorige eigenaar (een VC) naar de beurs is gegaan. Op dit moment staat het aandeel net dertig cent boven de uitgiftekoers van een jaar geleden ($19,61 versus $19,29). Beleggers staan dus duidelijk niet te popelen een belang in dit bedrijf te nemen.

Beleggers zijn niet zo enthousiast, maar de markt is dat schijnbaar ook niet. Rackspace richt zich meer op het begeleiden van bedrijven naar een hyperscaler en zorgen dat de processen blijven lopen. Dat is een hele andere tak van sport dan het leveren van managed servers.

Schijnbaar is de consequentie van de koersverandering dat er te veel personeel is het werk dat niet meer wordt aangeboden en te weinig voor de nieuwe taken. Zoiets kan gebeuren en dan zijn reorganisaties van deze omvang goed mogelijk.

De vraag na SolarWinds en Kaseya

Er is echter een vraag die opkomt en waar het bedrijf in alle talen over zwijgt. De afgelopen maanden zijn keer op keer problemen aan het licht gekomen bij IT dienstverleners. SolarWinds en Kaseya zijn geen uitzondering maar eerder typerend voor de staat van een hele sector. Snijden in de kosten gaat er hand in hand met het verwaarlozen van kwaliteitscontrole van extern belegde werkzaamheden.

Kosten of Compliance

Als Rackspace door wil blijven gaan klanten in de bovenste helft van de markt te bedienen moet het goed personeel hebben dat altijd kwaliteit levert. Hoe valt dat te rijmen met het outsourcen van honderden banen naar India? Snijden in de kosten is in het belang van Rackspace. De lagere kosten worden namelijk niet doorberekend in het voordeel van de klanten. Die klanten komen er zelfs achter dat het antwoord op menige compliance vraag lastig te verifiëren valt. Niet omdat wat in India wordt aangeboden per definitie minder is. Wel omdat het gewoon extreem lastig (understatement) is te controleren wat daar echt gebeurd.