Rackspace_Technology

Rackspace wil voor tweede keer naar de beurs

Rackspace_TechnologyHet Amerikaanse Rackspace heeft vrijdag bekend gemaakt zich voor te bereiden op een notering aan de beurs van New York. Aandelen van het bedrijf waren daar tot 2016 genoteerd. Na geheel te zijn overgenomen door VC’s is het nu schijnbaar weer klaar voor een tweede poging.

Verliesgevend

De huidige eigenaren, Apollo Global Management Inc., hebben in 2016 $4,3 miljard betaald voor het bedrijf. Vier jaar later wordt gesproken van een theoretische waarde van meer dan $10 miljard. Dat zou betekenen dat het bedrijf in korte tijd een enorm gegroeid moet zijn in omzet, winstgevendheid en marktaandeel.

Toegeven het Rackspace van nu lijkt niet veel meer op dat van voor 2016. Het is nu vooral een MSP met AWS expertise. Dat leidt tot andere klanten, waardoor het schijnbaar vorig jaar ruim $2,4 miljard omzet in de boeken kon schrijven.

Die omzet is fors, maar onder de streep is veel rode inkt nodig. Rackspace is nog steeds verliesgevend. Apollo heeft het bedrijf opgezadeld met schulden. In 2019 sloot het bedrijf het jaar af met een operationeel verlies van ruim $100 miljoen. Het moet ook nog geld vinden om de schuld van $3,9 miljard af te lossen. Een derde van die schuld heeft een rente van 8,625%.

Gedateerd

De cijfers van Rackspace zijn onvermijdelijk deels gedateerd. De beoogde beurswaarde stamt uit dit voorjaar, toen de impact van het Covid-19 virus nog niet overal zichtbaar was. Het bedrijf zegt in de documentatie (PDF) daar weinig last van te ondervinden, maar

we face a greater degree of uncertainty in making estimates and assumptions needed to prepare our consolidated financial statements and footnotes.

Over Brexit zegt het:

We may also face new regulatory costs and challenges as a result of Brexit that could have an adverse effect on our operations

Dat laatste lijkt te voorzichtig. De Britten zullen namelijk de toegang tot de EU markt voor financiële diensten verliezen. Rackspace zal dus de operaties voor bepaalde klanten moeten splitsen en dat heeft direct impact op de datacenters.

Wie durft?

De timing van de beursgang, de verliezen en vooral de onzekerheden voor de business in de EU en het VK vallen op. Dat Apollo snel het risico wil spreiden is begrijpelijk. De vraag is alleen welke partij in Rackspace wil investeren. Apollo wil trouwens meer dan 50% van de aandelen behouden en de operatie is dit jaar niet omgebogen naar winstgevend.

Wie durft het met deze kennis in de tweede beursgang van Rackspace te investeren?