stroom - energie

Restwarmte datacenters voor een hele stad – onder welke voorwaarden?

stroom - energieDatacenters pogen in veel landen de restwarmte in te zetten om een regio of stad te paaien. Het voorstel dat ze doen is de restwarmte beschikbaar te stellen, op voorwaarde dat ze de business mogen uitbreiden. Als onderhandelingsstrategie klinkt dat redelijk, maar iets klopt er niet.

Op de rem

Over de strijd tussen datacenters en steden is de laatste tijd meer te lezen. Amsterdam en de Haarlemmermeer hebben de dubieuze primeur om als eerste grotere gebied op de rem te trappen. De directe aanleiding daarvoor was het inzicht dat de stroombehoefte van datacenters groter was dan het aanbod. Meer stroom voor datacenters zou een streep zetten door de ambities van de twee gemeentes voor het bouwen van woningen.

Die strijd heeft de internationale pers gehaald. Daarbij is regelmatig gehint op de houding van de gemeentes. Dat zijn de plicht hebben woningen te bouwen is voor het gemak genegeerd. Over de rol van de netwerkbeheerders is geschreven, maar ook daar is het geschreven woord niet per se gelijk aan de feiten en wettelijke bepalingen.

Andere regio’s

In ieder geval weet de hele wereld sindsdien dat de oneindige groei van datacenters een illusie is. Twee jaar later zijn er ook andere regio’s in en buiten Europa waar de stroomvoorziening hoog op de agenda staat. En dat bij zowel de lokale overheid als de datacenters. Een van die gebieden is Frankfurt, na Amsterdam de tweede datacenter hotspot in de EU.

De gemeenteraad van Frankfurt heeft in 2020 redelijk onopvallend aan de bel getrokken. In tegenstelling tot Amsterdam zijn in Duitsland niet direct alle partijen naar de pers gerend om punten te scoren. Men is in stilte verder gaan onderzoeken en onderhandelen.

Restwarmte

Waartoe dat heeft geleid is sinds 20 april terug te zien bij ECO. Die koepelorganisatie verkondigt het enige trots dat tegen 2030 met de restwarmte van alle datacenters in het gebied Frankfurt bijna alle woningen en kantoren kunnen worden verwarmd. Dat is CO2 neutrale verwarming en dus een enorme verbetering ten opzichte van huidige manieren om te verwarmen.

Voorwaarde

Er is echter een hele grote maar bij die melding. De voorwaarde die de achterban van ECO stelt om dat mogelijk te maken wordt niet genoemd. Wie de bouwplannen van de datacenterexploitanten in die regio kent kan maar een conclusie trekken. Om die plannen te kunnen realiseren is er zo veel stroom nodig dat voor bewoners en bedrijven niets overblijft. Nieuwe woonwijken en kantoren zijn bij ongewijzigd bouwsnelheid van de datacenters onmogelijk.

Voorrangspositie claimen

Wat de datacenters dus via ECO communiceren is feitelijk niets anders dan het claimen van een voorrangspositie. Geef ons alles stroom en wij zullen de restwarmte ter beschikking stellen. Wie denkt dat die deal klopt vergeet een belangrijk punt. Tot op heden is er nergens ter wereld een technische oplossing om de restwarmte voor zo’n groot gebied in te zetten. Over de kwaliteit van die restwarmte is ook het laatste woord nog niet gesproken. Kortom op de onderhandelingsstrategie van ECO is kritiek mogelijk en nodig. Een oplossing voor het vraagstuk over de relatie tussen datacenters en stad, tussen meer gebouwen en meer inwoners is nog niet in zicht en restwarmte is een vreemde vorm van wisselgeld.