RSA phishing rapportq2-2020

RSA: meer phishing in Nederland

RSA phishing rapportq2-2020In het eind september verschenen RSA Quarterly Fraud Report Volume 3, Issue 2 Q2 2020 wordt Nederland twee genoemd in relatie tot phishing. Die vermeldingen zijn uiteraard niet iets om trots op te zijn. Reden voor zorg is er des te meer.

Het kwartaalverslag van RSA is met 16 pagina’s beknopt te noemen (link). De scope is ook nadrukkelijk niet alle vormen van cybercrime. Het draait hier echt om online vormen van fraude. Cryptoware valt bijvoorbeeld buiten de gehanteerde scope. RSA heeft gekeken naar de meer bekende vormen van fraude, waarbij de criminelen uit zijn op de inlog gegevens van banken of waarbij ze aansturen op het overmaken van geld.

Explosieve toename in Nederland

De criminelen maken hiervoor gebruik van alle mogelijke phishing technieken. Het is ook hier dat Nederland twee keer met naam staat genoemd. De groei van het aantal door RSA geregistreerde aanvallen is met meer dan 60 procent (!) toegenomen. Er is daarmee sprake van een trendbreuk, want in de meeste landen is het aantal phishing aanvallen juist naar beneden gegaan. Door de toename staat Nederland dan nu ook op de derde plek van landen die kampen met phishing acties. Alleen Canada en de VS doen het slechter.

Even later wordt Nederland nog eens genoemd en dat is weer in relatie tot phishing. Het staat op de negende plek van de landen met phishing acties hosting. De VS staan hier op de eerste plek. De ISP’s daar hosten 67 procent van de gesignaleerde phishing processen. Het rapport geeft niet aan of de bekende cloudproviders als echte Amerikaanse partijen meetellen.

Mobiele phishing steeds frequenter

Het zal niet verbazen dat RSA steeds meer phishing via mobiele communicatie en omgevingen waarneemt. 69 procent van alle fraude is mobiel en de groei op jaarbasis is meer dan een kwart.

Iedere oplettende Nederlander weet dat de Whatsapp fraude in dit land een serieus probleem is. Het RSA rapport laat zien dat er ook nog andere vormen van online criminaliteit zijn waarbij het draait om het binnenhengelen van belangrijke gegevens. Het heet allemaal phishing en het zorgt voor veel overlast. Geen leuke reminder. Wel een die hard nodig is als we kijken naar de Nederlandse rankings.