IT resellers verkopen op telefonie gebaseerde diensten. IP verbindingen zijn natuurlijk helemaal aan de orde van de dag. Voor menig IT ondernemer is daarom de telecom sector een terrein dat raakvlakken heeft met zijn business. Hij en zijn klanten zijn ervan afhankelijk, maar precies weten hoe een telco de techniek heeft geregeld is weinig nodig. Het idee dat hij – en helemaal zijn klanten – kan hebben is dat bij een telco nog steeds dedicated hardware de verbinding met de zendmasten en glasvezelkabels verzorgt.
Minder dedicated
Telco’s behoren voldoen steeds minder aan dat beeld. Dat fysieke robuustheid van de behuizingen en aansluitingen een absolute vereiste is zorgt nog voor “dedicated hardware”, maar houdt het ongeveer houdt. De hardware is steeds minder dedicated te noemen en op component niveau (“custom silicon”) is dat helemaal het geval.
Een van de redenen waarom telco’s van de dedicated hardware afstappen is omdat het gebruik van de infra sterk is veranderd. IP is de kern van spraak en data. De eindgebruiker staat er inmiddels amper bij stil dat zijn internet plus bellen pakket volledig gebruik maakt van IP. Bellen is VOIP geworden en het gebruik van de PSTN of ISDN dedicated voor spraak wordt een zeldzaamheid. ISDN 1/2 en meervoudige PSTN worden per volgende maand zelfs niet meer door KPN geleverd.
Van wijkcentrale naar datacenter
IP als basis maakt bestaande hardware en zelfs infra overbodig. Tegenwoordig kan worden volstaan met kleinere en slimmere hardware. Het beheer daarvan kan veel meer dan in het verleden remote. De wijkcentrales worden minder bezocht en kunnen af met minder hardware en koeling. De schakel voor de wijkcentrales zijn wat menigeen nog noemt de telefooncentrales. Dat waren en zijn nog essentiële verbindingsschakels van een landelijk netwerk. Ook daar heeft IP een grote impact. Die gebouwen zijn strikt genomen minder dan voorheen nodig. Spraak en data kan ook worden aangeboden en gemanaged vanuit reguliere datacenters. Dat niet elke telco daarvoor kiest spreekt voor zich, maar in theorie is het zonder meer mogelijk.
SDN en cloud
Daar komt de SDN ontwikkeling nogmaals om de hoek kijken. Telco’s zijn begonnen met de migratie van dedicated hardware naar generieke X86 systemen. De software die ze daarvoor gebruiken is de eerste manier om SDN te definiëren. Telco’s zien echter ook dat hardware in een dedicated of regulier datacenter niet het eindpunt is. Telco’s werken over twee assen aan een verdere verbetering. De hardware moet nog makkelijker te beheren zijn en goedkoper worden. Om die reden zitten alle grote telco’s in de werkgroepen van OCP. En uiteindelijk moet de dienstverlening niet meer op hardware zijn gebaseerd waarop SDN toepassingen draaien. Alle telco diensten moeten vanuit een eigen (dedicated, private) of publieke cloud omgeving worden aangeboden.
Daar hebben de bedrijven zelfs enige haast mee en ook daarvan zijn de redenen bekend. 5G wordt veel genoemd als technische reden de architectuur op cloud te gaan baseren. Die techniek maakt zoveel mogelijk dat beheer en up/downscaling niet op een andere manier kan. De krapte op de arbeidsmarkt is een andere reden die de telco’s noopt de cloud, als voorwaarde om meer te kunnen outsourcen, te omarmen.
AT&T
Nu dan de cijfers. AT&T, een van de grootste telco’s ter wereld en vanaf het begin bij OCP betrokken heeft eerder deze maand de SDN en clouddoelstellingen aangescherpt.
- Ultimo 2020 (dus nog 16 maanden te gaan) moet 75% van de netwerkdiensten door software gecontroleerd worden;
- In 2024 moet de public cloud de basis van alle nieuwe diensten zijn en de bestaande moeten daar (tot zover regelgeving het toestaat) naar toe migreren.
IBM zal de telco hierbij helpen en de nieuwste aanwinst van Big Blue, Red Hat, speelt in het proces een uiterst belangrijke rol. Tegen die achtergrond is het besluit van Broadcom het portfolio te verbreden nog beter te begrijpen. De impact van SDN in combinatie met een sterke voorkeur voor open standaarden is echt heel groot.