datacentergroup

Siemon van den Berg geeft toelichting op meerderheidsbelang DWS in TDCG

Beter inspelen op marktontwikkelingen door samengaan TDCG en NLDC

Donderdag 18 juli is bekend gemaakt dat de Duitse investeringsmaatschappij DWS de datacenters van NDLC en The Datacentergroup (TDCG) gaat samenvoegen. Siemon van den Berg, oprichter en CEO van TDCG heeft diezelfde dag nog het volgende interview gegeven.

Roadmap
De lezer zal bekend zijn dat DWS in mei van dit jaar de NLDC-datacenters van KPN heeft overgenomen. Die transactie stond op dat moment helemaal los van de verkrijgen van een meerderheidsbelang in  TDCG door DWS. Van den Berg: “Op de TDCG de roadmap stond een toename van het aantal datacenterlocaties in het land. Daarom hebben we vorig jaar de datacenters van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund in Nieuwegein en Rotterdam overgenomen. Groeien door zelf datacenters over te nemen, leek ons de geschikte manier om onze doelen te realiseren.”

Timing
Van den Berg wist uiteraard dat NLDC te koop stond. Toen DWS die overname bekendmaakte leidde dat tot nieuwe inzichten. “Snel werd duidelijk dat hier het momentum kwam om te handelen. We konden op eigen kracht doorgroeien door per jaar een of twee datacenters in Nederland over te nemen. Het bundelen van de krachten met DWS zou een grote sprong voorwaarts betekenen.” De visie van DWS bleek daarbij goed aan te sluiten op die van TDCG. De lange termijn staat bij beide bedrijven centraal. “Toen we dat van elkaar wisten was duidelijk dat TDCG het beste verder kon met DWS en NLDC. Terugblikkend moet ik zeggen dat de timing gewoon perfect was.”

Andere rol
De dag dat DWS, NLDC en TDCG naar buiten komen met het bericht is er ook nog een melding van TDCG zelf. Het heeft de twee datacenters van NovoServ overgenomen. Het aantal datacenterlocaties van de nieuwe combinatie bedraagt daarmee twaalf. Dat integreren in een nieuw bedrijf zal een uitdaging worden voor de nieuw te benoemen CEO. Van den Berg gaat dat niet doen. Hij zal als commissaris en minderheidsaandeelhouder betrokken blijven bij de organisatie en meer een rol op de achtergrond gaan spelen. “Als non executive ga ik mij bezighouden met strategische vraagstukken en de lange termijn,” zegt Van den Berg.

Tien datacenters
Over het integreren van de locaties en bedrijven maakt hij zich geen zorgen. “Een van de redenen waarom wij zelf ook al keken om NLDC te kopen, is dat de portfolio’s van de twee bedrijven elkaar goed aanvullen. Overlap is er amper en ook de datacenters staan elkaar niet in de weg,” legt Van den Berg uit. Die uitspraak moet los worden gezien van de overname van NovoServe met twee eigen datacenters. Volgens Van den Berg zullen die twee locaties uiteindelijk worden gesloten.

“Met tien locaties goed verspreid over het land zijn we een toonaangevende aanbieder met een groot portfolio. We kunnen zowel standaard als uiterst complexe vraagstukken oppakken. Groot voordeel daarbij is dat we een Europees bedrijf zijn en blijven. Dat wordt door een groeiende groep klanten zeer op prijs gesteld.”

Wat de klanten ook zullen waarderen is dat door het bundelen van de krachten en kennis beter op nieuwe marktontwikkelingen kan worden ingespeeld. Van den Berg: “Je spreekt over een bedrijf met circa 100 medewerkers en diepgaande kennis van veel sectoren in het land. Ik voorzie dat het team de bestaande klantgroepen nu nog makkelijker kan voorzien van en ondersteunen bij cloud georiënteerde oplossingen, zoals koppelingen naar de hyperscalers of specifieke omgevingen.”

Toekomst
Van den Berg is aan het eind van het open en levendige gesprek gevraagd wat hij in zijn nieuwe rol zal missen en wat voor hem de stippen aan de horizon zijn. Over het antwoord op beide vragen hoeft hij niet lang na te denken. “Wat ik zal gaan missen zijn de high five momenten met de collega’s. We hebben jaren als team geopereerd en alle successen op een eigen manier gevierd. Dat zal nog steeds blijven doorgaan, daar twijfel ik niet aan, maar door mijn nieuwe rol zal ik eerder op de achtergrond aanwezig zijn.”

Waarschijnlijk zijn er meer stippen aan de horizon waar Van den Berg zich op richt. Een daarvan benoemt hij concreet. “Als de integratie met een jaar een feit is, wordt het tijd om de vleugels uit te slaan. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan de Duitse markt waar het aanbod van datacenters redelijk aansluit op wat wij hier gewend zijn.” Dat hij die markt noemt heeft ook te maken met de nieuwe investeerder DWS. “De kennis van de datacentermarkt van die organisatie is een ongekend pluspunt. De snelheid waarmee zij de contacten kunnen leggen en de visie, heeft me de afgelopen periode meer dan eens aangenaam verrast. Voor de volgende fase van het datacenterbedrijf, de internationalisering, zal dat van grote waarde zijn.”

Daarmee geeft Van den Berg aan dat we ook in de toekomst nog meer zullen horen van DWS en het datacenterbedrijf dat ontstaat na het integreren van NLDC en TDCG.