OCP_400x400

SK Telecom toont forse kostenbesparingen van OCP in de datacenters aan

OCP_400x400Vorige maand heeft het OpenComputeProject (OCP) de eerste virtuele summit gehouden en daar is uiteraard ook stilgestaan bij de mogelijke kostenbesparingen voor datacenters. OCP heeft immers als doel de efficiency van een datacenter te verbeteren. Voorafgaand aan de summit was er een presentatie waarin de bevindingen van SK Telecom ter sprake kwamen.

OCP Summit

OCP heeft, zoals iedere event organisatie, de voorbereidingen voor de jaarlijkse summit moeten staken. De Covid-19 problemen hebben er voor gezorgd dat moest worden uitgeweken naar een virtuele summit. De organisatie is daar zelf zeer tevreden over. Er waren meer inschrijvingen dan er vorig jaar bezoekers aan de summit in Californië waren.

Het programma zag er op papier ook goed uit. Een groot aantal presentaties en sprekers met na afloop de mogelijkheid live vragen te stellen. Voor iedereen die iets van datacenter trends en innovaties wil weten was het een goede gelegenheid de kennis op te krikken.

Datacenters

De definitie van datacenters is bij OCP altijd al een bijzondere geweest. Het hele idee te komen tot andere hardware en nog meer open software komt van Facebook en co. Dan hebben we het over hyperscaler datacenters. Al heel snel zijn daar de telco’s bijgekomen. Die hebben al tientallen jaren ruimtes waar een hoop hardware staat voor het regelen van de verkeersstromen. Voor het gemak worden die ook datacenters genoemd.

Dat er een groot verschil is tussen een datacenter voor telefonie, voor colo of met slechts een hyperscaler als klant mag duidelijk zijn. Toch zijn er ook overeenkomsten. De belangrijkste is natuurlijk dat elke uitbater of klant belang heeft bij lager stroomverbruik.

OCP versus legacy

OCP claimt al jaren dat de leden actief bijdragen aan lager verbruik en daardoor een hogere efficiency van de datacenters. Voorafgaand aan de summit in mei is daar in een eveneens virtuele, maar wel regionale, OCP sessie bij stilgestaan.

De sessie die nog via YouTube terug te zien is gaat over de voordelen van een OCP datacenter en opzichte van een conventionele inrichting. In de presentatie komt staat een interessante waarneming van SK Telecom. Deze Zuid Koreaanse partij heeft het stroomverbruik van servers / nodes gemeten. Daarbij wordt als bekend veronderstelt dat servers vaak “niets” doen. De workload is dan ongeveer 0%. In die staat verbruiken ze nog steeds stroom, onder andere voor koeling.

SK Telecom heeft gemeten dat het stroomverbruik van een OCP node tussen de 46% en 52% lager is dat legacy, of reguliere hardware. Bij een hogere omgevingstemperatuur (want die is verantwoordelijk voor de inlet temperatuur) is het OCP voordeel ook groter.

 

Bij workloads van 100% is er nog steeds een behoorlijk voordeel voor OCP nodes. Het zal niemand verbazen dat SK Telecom OCP omarmt als een manier om forse en vooral structurele kostenbesparingen te realiseren.

 

(de illustraties komen uit de handout die hier te donwloaden is)