keppel-Kelsterbach

Slimme datacenter overname van Keppel DC Reit bij de buren in Frankfurt

De regio Frankfurt kent inmiddels de grootste datacenter dichtheid op het vaste land van Europa en is weer een overname rijker. In Nederland valt dat minder op, omdat hier de meeste aandacht uitgaat naar de regio Amsterdam. Daarom zal de deal van Keppel DC REIT hier ook weinig bekend zijn. Het is er een die best opvallend is.

Almere

Keppel DC REIT zal bij sommigen in Nederland bekend zijn. Het is de partij die er in 2015 voor heeft gezorgd dat KPN in Almere een dubbel datacenter kon bouwen. Het heeft in 2018 voor $135 miljoen de locatie van MainCubes in Frankfurt gekocht en daarna weer aan de datacenter exploitant aangeboden op basis van een 15 jarige huurovereenkomst. Het is dus een partij die gaat voor de lange termijn en niet voor de snelle boekwinst.

Kelsterbach

Die langere termijn visie zal ook de reden zijn geweest van de recente investering in een datacenter gebouw in Kelsterbach. Dat is weer in de regio Frankfurt, maar deze keer gaat het niet om nieuwbouw. Het is een al langer bestaand complex bestaande uit datacenter en kantoorruimte met een oppervlakte van iets meer dan 50.000 vierkante meters, wat bijna vier keer groter is dan de Almere2 deal uit 2015.

Kelsterbach is bij weinigen bekend als een datacenter locatie. Dat komt omdat er lang maar een huurder aanwezig was. Het complex is namelijk gebouwd in opdracht van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Vanaf hier werden alle IT diensten voor alle medewerkers en locaties geregeld. In 2014 heeft Lufthansa de gehele IT portfolio voor $1,25 miljard verkocht aan IBM. Dat was nog net in de periode dat IBM claimde tot de top 3 cloud spelers te gaan behoren. Sindsdien is er een hoop veranderd en IBM heeft de doelstellingen bijgesteld. Dat geldt ook voor Lufthansa. Dat bedrijf maakt inmiddels deels gebruik van een echte grote cloud aanbieder.

Tot 2025

De deal tussen de luchtvaartmaatschappij en IBM is in tijd beperkt. Waarschijnlijk is dat een serieuze reden geweest voor IBM op zoek te gaan naar een oplossing. Die is gevonden in Keppel DC Reit dat $125,3 miljoen overhad voor de locatie en de garantie dat het tot 2025 volledig is verhuurd.

We hebben hier dus te maken met een interessante deal. IBM heeft iets overgenomen waar het binnen vijf jaar weer afscheid van neemt. De kopende partij heeft nu de footprint in Frankfurt enorm vergroot en weet dat in ieder geval per 2025, maar waarschijnlijk al eerder, deze locatie als een ander soort datacenter voor andere doelen kan worden ingezet.

(Foto via Keppel)