Software niet gebruiken met het oog op Brexit

Met de voorbereiding van een artikel over een security aspect van Brexit viel op dat er ook een software probleem speelt. Het is zo logisch is dat het verbaast dat daar nog niet over geschreven is. De overeenkomsten met de invoering van de Euro of het Millennium vraagstuk zijn daarbij gering.

Millennium en Euro

Toen in 1998 het besef doordrong dat er een millennium probleem kon optreden, was dat voor de brede massa nieuws. Software ontwikkelaars hadden er eerder van gehoord en waren waarschijnlijk al bezig met een fix. Al die inspanningen hebben geleid tot een zorgeloze digitale stap in het nieuwe millennium. De doorsnee consument zal zich hebben afgevraagd waar alle heisa voor nodig was. Er was toch niets gebeurd?

De invoering van de Euro ging ook niet over een nacht ijs. Facturen werden enige tijd in twee valuta weergegeven. Boekhoudbedrijven en banken hadden ruim de tijd om de programma’s en andere handelingen aan te passen. De datum voor de uitgifte van de nieuwe valuta was bekend. Ook dit proces is zonder problemen verlopen.

Brexit is anders

Heel anders is de situatie rond Brexit. De belangrijkste software voor de Britse kant van de transportsector is nog niet beschikbaar, ook niet als bèta. Aan de EU kant lijkt het beter voor elkaar. Maar dat helpt weinig als de Britten de e-documenten niet kunnen lezen of verwerken.

Het is zelfs zo dat op dit moment nog niemand weet hoe software voor boekhoudsystemen en bestellingen moeten worden ingericht. De enige zekerheid lijkt (!) dat per 1-1-2021 nieuwe kosten berekend moeten worden. Pakjesvervoerders hebben daar al maanden geleden over gecommuniceerd. Daarbij gaat het wat hen betreft over de afdracht en voorheffing van btw en de daarbij horende administratieve kosten.

Dat is echter maar een deel van de vereiste stappen. Door de invoering van controles en kosten wordt het logistieke proces omslachtiger. Programma’s hebben extra velden nodig voor die nieuwe tussenstappen. Maar nog nergens is bekend hoeveel dat er gaan worden, laat staan hoe dat in de bestaande programma’s verwerkt kan worden zonder de gebruiker te veel te verwarren.

ERP complexiteit

Het verhaal wordt helemaal complex bij SAP of ERP programma’s als ruggengraat van businessprocessen. Dit soort software wordt bijna op een 24/7365 basis ingezet. Een update pushen, terwijl niet zeker is of de gemaakte keuzes correct zijn, is onbespreekbaar.

De suggestie dit soort software de laatste twee tot drie weken van het jaar te laten rusten, klinkt onvoorstelbaar. Toch lijkt het te gebeuren. Het is beter nu versneld te leveren/ bestellen dan begin januari kijken wat er mogelijk is met de dan verouderde programmatuur.

Het gaat hier letterlijk om de onmogelijkheid software aan te passen zodat na de Brexit van  1-1-2021 goederen de grens over kunnen (want de eisen zijn niet bekend). Dat hierdoor een IT security probleem dreigt te ontstaan, omdat er geïmproviseerd gaat worden mag duidelijk zijn.