dotdesi

Spamhaus, en over foute top10 lijstjes van TLDs gesproken

In dit artikel op Domainincite werd weer eens gewezen op het bestaan van de top10 lijstjes bij Spamhaus. Alpnames staat daar op de 1ste plek als het gaat om foute registrars. De top10 foute TLDs is echter ook bijzonder.

Spamhaus

Wat of wie Spamhaus is hoeft op deze plek niet te worden uitgelegd. De kans dat de lezer er ooit wel eens indirect of zelfs direct mee te maken heeft gehad is immers zeer groot. De lijsten die het bedrijf ter beschikking stelt worden ook op vele plekken gebruikt. Omdat het daarbij primair om geautomatiseerde processen gaat zal de feed weinig worden bestudeerd. Dat gebeurt pas als het eigen netwerk of een eigen klant daarop verschijnt.

Top10

Domainincite heeft gezien dat volgens de tellingen bij Spamhaus Alpnames nog steeds de meest foute registrar is. Het aantal daar geregistreerde domeinnamen dat door spamacties is opgevallen vertegenwoordigt 98.7% van het totaal aantal Alpnames registraties. Dat is raar, want Alpnames bestaat niet meer. De verklaring van Spamhaus is wel de moeite van het lezen waard.

De genoemde post kan ook reden zijn door de andere top10 overzichten van Spamhaus te scrollen. Grote kans dat de cursor dan blijft hangen bij de nummer 4 in de top10 van foute TLDs. Dot Desi is iets waar weinigen in Nederland van gehoord hebben (klik hier voor uitleg van het woord). Het TLD spant om twee redenen de kroon. Ten eerste omdat het met 125 registratie verdraaide klein is (de sunrise startte in juni 2014, sinds oktober van dat jaar is de registratie voor iedereen mogelijk). De andere reden is dat die omvang schijnbaar geen reden is om vooral veel foute klanten aan te trekken. Maar liefst 93,6% van de domeinnamen eindigend op .desi is bij Spamhaus door spamacties opgevallen.

117 van de 125 namen waarbij iets niet goed gaat. Dat doet toch direct de vraag opkomen wat er dan met de resterende 8 aan de hand is. Zijn dat soms geparkeerde namen zonder mail mogelijkheid?