Persaandacht
https://www.youtube.com/watch?v=-8wd44sHjKU
Het stilleggen van de cyberbunker is tot ver buiten Duitsland bekend geworden. Nederland is uitgebreid gelinkt aan de affaire. Een deel van de personen die zijn aangehouden of nog gezocht heeft namelijk een Nederlands paspoort. Voor de hosting en datacenter sector in dit land is het vervelend dat in een deel van de buitenlandse pers de activiteiten in Duitsland als het logische vervolg ziet van iets dat in Nederland begon. Dat er vele jaren tussen zitten is makkelijk vergeten.
In Duitsland wordt die link inmiddels niet meer zo veel gelegd. De politiediensten die de inval hebben gedaan zijn nog volop bezig met analyseren van de bewijzen. De zin in het artikel dat door de inval 290 in gebruik zijnde servers zijn zekergesteld is wel aardig. De stroom stond er dus nog op toen de bunker de politie op bezoek kreeg. Dat biedt perspectief voor het vergaren van data en het verder volgen van de verkeersstromen.
Forse beschuldiging
Golem verwijst naar niet online vindbare opmerkingen van de Generalstaatsanwaltschaft in Koblenz. De cybercrime woordvoerder (?) lijkt te hinten op voldoende sporen en bewijzen om een forse beschuldiging aan het adres van de eigenaren, beheerders, exploitanten en medewerkers te kunnen aantonen. Het draait om deze zin: “das illegale Verhalten der Kunden gekannt und gefördert zu haben.” Daar staat dat de personen wordt verweten kennis gehad te hebben van de illegale activiteiten van de klanten en dat gedrag gestimuleerd te hebben. Als voorbeeld zijn darkmarket places genoemd
Als er bewijs is voor die beschuldiging ziet het er voor de mannen en vrouwen, zeven zitten er nog steeds vast, slecht uit. Duitsland heeft andere wetgeving voor de telecomsector dan we in Nederland gewend zijn en er zijn nog geen vergelijkbaar omvangrijke gevallen eerder voor de rechter gekomen.
De cyberbunkeraars zullen overigens nog enig geduld moeten hebben. Het onderzoek is nog niet afgerond en de eerste inleidende zittingen zijn pas medio volgend jaar te verwachten. Niets wijst er overigens op dat aan de voorlopige hechtenis van de zeven in de tussentijd iets zal wijzigen.
Conclusie: de status van het onderzoek naar Cyberbunker geeft aan dat deze zaak niet snel voorbij zal zijn.