Datacenter - Datacenters

Steeds meer aandacht voor datacenters

Als er iets is veranderd in 2021 dan is het wel de aandacht voor datacenters. In Nederland en daarbuiten is dit jaar veel meer over dit soort gebouwen geschreven. Hier is iets aan de hand dat ook de komende jaren van een hoge plek op de agenda is verzekerd.

Het begon bij de MRA

Waarschijnlijk is de MRA de eerste regio ter wereld die datacenters hoog op de agenda heeft gezet. Dit overlegorgaan van het gebied van Amsterdam en de gemeentes daarom heen hebben een paar jaar terug de hakken in het zand gezet. Dat was in ieder geval de indruk van datacenter exploitanten en hun vertegenwoordigers. Er werd een harde bouwstop afgekondigd die tot ver buiten de landsgrenzen bekend werd.

De MRA actie werd door de internationale pers opgepakt, maar veelal verkeerd begrepen. Weinigen zagen dat het vooral pas op de plaats maken was dan een langdurige bouwstop. Wat door de MRA is gestart – bewust of onbewust – is een discussie die ook over grenzen is beland. De vraag is niet of datacenters nodig zijn. Aan de orde moet zijn welke prioriteit deze gebouwen hebben. Het daadwerkelijk leverbare aanbod van stroom is namelijk niet oneindig.

Keuzes maken

Er zullen keuzes gemaakt moeten worden wat met een hoger prioriteit moet worden aangesloten. Dat is ook de rode draad door de discussies buiten de MRA. Woonwijken of datacenters – echt zo simpel kan de vraag zijn.

Sinds dit jaar weten we ook dat er een variatie op dat thema is. Naast de beschikbaarheid van stroom is er op sommige plekken schijnbaar ook een is de watervoorziening. Noord Holland beet hier de spits af, Brandenburg in Duitsland heeft het onderwerp nu ook op de agenda gezet.

Het kan niet anders of ook Frankfurt (de grootste datacenter hotspot van continentaal Europa) zal met dit punt te maken krijgen. Het gebrek aan stroom is er al een onderwerp van de gemeenteraad geworden.

Aandacht en Reacties

Hier blijft het niet bij. Inmiddels hebben alle grote dagbladen in Europa het onderwerp datacenters ontdekt. Eindelijk is er na al die jaren brede aandacht voor datacenters en de hele sector. Maar de reden voor die aandacht is niet zoals de exploitanten hadden gehoopt. Dat blijkt ook wel uit de manieren waarop ze reageren op het publieke debat dat ondertussen die naam verdient. Alle wijst erop dat we in 2022 hier nog veel meer van gaan merken.