640px-Cumulus cloud

Steeds meer nieuwe cloud regio’s en zones

640px-Cumulus cloudHoeveel cloud regio’s en zones zijn er in april bijgekomen? Het antwoord op die vraag laat zien dat er ook in deze tijden nog steeds goed nieuws is. AWS, Azure en GCS hebben namelijk minimaal zes aankondigingen en opleveringen bekend gemaakt.

Opsomming

De volgende opsomming maakt duidelijk dat de drie genoemde hyperscalers niet stil zitten.

  • 15 april schrijft Forbes dat Microsoft inzet op meerdere nieuwe Azure edge-regio’s.
  • Op 24 april maakt AWS bekend dat Kaapstad een cloud regio wordt.
  • Een paar dagen later, 27 april twittert Werner V. dat Milaan een volwaardige AWS zone is.
  • 29 april komt Google met het nieuws dat Las Vegas een nieuwe cloud regio vertegenwoordigt. In dat bericht staat ook dat later dit jaar Jakarta en Warschau een plekje op de GCS kaart krijgen.

Waarschijnlijk is dit slechts een deel van de lanceringen en opleveringen. Partijen als IBM en Salesforce hebben niet over het onderwerp gecommuniceerd. Alibaba kwam dan weer met de melding dat het tientallen miljarden voor de meest uiteenlopende infrastructuur beschikbaar stelt. Van Equinix was er nog een cryptische melding over $1 miljard voor gezamenlijke projecten in Japan.

Twee vliegen

Hoe helder of vaag de berichten ook mogen lijken, er is een duidelijke rode draad. Iedereen die cloud infrastructuur aanbiedt lijkt te kiezen voor het vergroten van de internationale footprint. Consequent worden lokale, regionale of nationale cloud infrastructuren aan het portfolio toegevoegd.

De aanbieders slaan daarmee twee vliegen in een klap. Een lokale cloud presence verlaagd de drempel om van de cloud gebruik te maken verder. Iedereen die een lage latency extreem belangrijk vindt, of eist dat data binnen de landsgrenzen blijft kan steeds beter worden bediend. Verder blijken de lokale clouds goed bruikbaar om het door de lockdowns explosief gestegen HomeOffice verkeer op te vangen.

Fijnmazig

Zo ontstaat een steeds fijnmaziger netwerk van kleinere en grotere clouds. Dat staat haaks op wat tot een paar jaar terug nog werd beweerd. Toen was de gedachte dat een handvol regio’s of zones aan de mondiale vraag naar cloud capaciteit kon beantwoorden.

Over het verschil tussen de geuite wens van de hyperscalers en de realiteit worden geen lastige meer gesteld. De balans is wat dat betreft doorgeslagen in het voordeel van de gebruikers en niet van de aanbieders. De meerkosten die dat mogelijk veroorzaakt (er is immers geen vergelijking mogelijk) lijkt de hyperscalers niet de deren. Die draaien omzetten en winsten waarvoor niemand zich hoeft te schamen. De gebruikers hebben steeds meer mogelijkheden voor een regionaal passend aanbod.

Kortom aanbieders en gebruikers hebben reden tevreden te zijn. Iedereen profiteert van de toename van cloud regio’s en zones. Dat goede nieuws is een vermelding waard.