Prijsverlaging
AWS heeft veel tekst nodig om de prijsverlaging uit te leggen. Het gaat monitoren of data wel wordt geraadpleegd. Als dat niet het geval is wordt het overgeheveld naar een goedkopere omgeving. EFS Infrequent Access (IA) with Lifecycle Management is de naam het het proces. Het lijkt op wat Dropbox ook enige tijd geleden heeft geïntroduceerd. Er wordt op andere plekken dan ook gesuggereerd dat AWS deze stap moet zetten, omdat de concurrentie het ook heeft gedaan.
Voor de klant is het goed nieuws, het betekent immers een prijsverlaging. Voor de aanbieders is het ook handig. Zij kunnen de dure storage capaciteit voor warme opslag beter benutten door de lauwe en koude data elders onder te brengen.
Niet gratis
De stap van AWS, die volgt op die van Dropbox, is een subtiele reminder dat storage nog steeds niet gratis is. Nog maar enkele jaren terug was de algemene teneur – mede ingegeven door suggesties van AWS en consorten – dat storage op termijn voor niks zou worden aangeboden.
Verbreding
In plaats van gratis storage zien we nu het aanbod een andere kant uit bewegen. De breedte van het aanbod (soorten opslag) neemt steeds verder toe. Die uitbreiding is opvallend te noemen, want was totaal niet voorspeld. Compliancy en GDPR hebben er voor gezorgd dat de hyperscalers veel meer datacenters verdeeld over de wereld moeten neerzetten dan voorheen was gepland. Dat levert al een verbreding van het aanbod.
Daarnaast is door de massale toename van data de vraag naar classificatie urgenter geworden. De begrippen warme, lauwe, koude data kwamen rond 2010 nog amper voor. Tegenwoordig is er hardware en software die dat exact kan bijhouden en optimaliseren. Dat zorgt voor andere vormen van opslag waar ook echt vraag naar is. Tenslotte is er nog de technische vooruitgang in de vorm van flash opslag en op termijn de KV SSD’s.
Moeilijk
Aanbieders die echt op gratis focussen hebben het zo te zien moeilijk. Meermaals is voorbij gekomen dat de stekker uit een gratis instapdienst wordt getrokken of dat klantgroepen (vooral consumenten) niet meer welkom zijn. We zien in Nederland nog twee varianten op dat thema. Transip heeft de voorwaarden voor de gratis versie van Stack in mei van dit jaar aangepast (*). KPN maakt het wederom nog bonter. Dat jaagt een deel van de klanten op de kast door het wijzigen van de FUP, waardoor effectief de tarieven de lucht in schieten. Daarbij is het een dienst die het alleen aan zakelijke gebruikers aanbiedt. Exact dat segment waarvan KPN elk kwartaal de beleggers en analisten vertelt dat het een lastige deelmarkt is met hoge churn en weinig instroom.
Nog even terug naar het begin van dit artikel. Vroeger vielen het meer op als de prijzen van de hyperscalers omlaag gingen. Dat komt waarschijnlijk omdat dat het enige is dat er over opslag in de cloud kon worden gecommuniceerd. Tegenwoordig zijn het de verbeteringen en uitbreidingen van het aanbod die de aandacht trekken. Als markt vinden we dat toch belangrijker dat een wedstrijdje tussen de aanbieders wie als eerste de dienst gratis aanbiedt.
(*) Gebruikers van gratis diensten dienen minimaal één keer per jaar in te loggen om hun gratis diensten te behouden. Tussentijds zullen we je eraan herinneren om op tijd in te loggen. Zie artikel 5 lid 2.