Dat er verschillen tussen de acceptatie en perceptie van cloudopslag in Duitsland en Nederland zijn zal niemand verbazen. Naar Nederlandse begrippen is de doorsnee Duitse consument weinig bereid nieuwe technieken te omarmen. De acceptatie en het gebruik van clouddiensten hoort daar ook bij. Nederland is in de ogen van Duitsers dan wel heel progressief als het om IT diensten gaat.
Het onderzoek dat Strato heeft laten uitvoeren door Forsa onder 1.000 internetters in beide landen gaat dieper in op die aannames. Accepteren wij meer en eerder dan zij, of blijkt die perceptie niet uit de bevindingen?
Gevoelige data
Als het gaat om de online opslag van gevoelige data is het verschil tussen de beide landen zeer groot. Nederlanders hebben er veel minder moeite mee medische, financiële of andere gevoelige data in een cloud onder te brengen. Het verschil is het grootst bij geldzaken. Daar zegt 19% van de Duitse deelnemers ja, waar 48% van de Nederlanders daar gebruik van maakt.
Groot verschil
Strato geeft hierbij aan dat moet worden meegewogen dat Nederland een veel betere IT infrastructuur heeft. Wij hebben hogere bandbreedtes en betere dekking voor breedband en 4G. Het bedrijf vraagt nadrukkelijk of dat een deel van de verschillen verklaart, zonder zelf met een antwoord te komen.
Kleinere verschillen
Het onbeantwoord laten heeft een reden. Forsa heeft namelijk vastgesteld dat de verschillen minder groot zijn dan vaak wordt gedacht. Dat de niet cloud gebruikers uit Duitsland in 88% van de gevallen eigen fysieke storage de voorkeur is bijvoorbeeld weliswaar meer dan de 72% die in Nederland wordt gemeten. Maar in beide gevallen gaat het om om een hoge score.
Het verschil is nog veel kleiner als wordt naar een ander argument wordt gekeken om cloudopslag links te laten liggen. 68% van de Duitse en 62% van de Nederlandse internetters doen dat omdat ze vermoeden dat de aanbieder hun data bekijkt of zelfs gebruikt (zie ook deze link).
Cloudopslag centraal
In de twee Strato/Forsa onderzoeken staat cloudopslag centraal. De interpretatie die Strato geeft is voorspelbaar, maar niet perse onjuist. Het wijst op het verschil tussen de perceptie en de feitelijke acceptatie. Daar zitten soms grote verschillen tussen. Om dat vervolgens te vertalen naar de claim dat de verschillen tussen Nederland en Duitsland bij cloudopslag minder groot zijn is wellicht iets te kort door de bocht.
Dat het onderzoek weinig relevant is voor echt zakelijke cloud opslag moet eveneens worden onthouden. Desalniettemin is het wel positief dat het bedrijf aan het onderwerp en de twee markten aandacht besteed. Het zou nog beter zijn als iets dergelijks ook frequenter de EU wordt opgepakt. De huidige EU cijfers zijn inmiddels ruim een jaar oud en een update komt pas in 2021