pixabay-pylon-3954871 stroommast

Stroomtekort door datacenters wordt ook in Frankfurt een probleem

Wie denkt dat het probleem van de stroomtekort door datacenters alleen in Amsterdam speelt moet naar Frankfurt kijken. De Duitse stad en regio zien dezelfde problemen op zich afkomen. Ingrijpen zoals in Amsterdam staat nu ook daar op de agenda.

Regio Amsterdam

Voor de regio Amsterdam geldt sinds vorig jaar dat de politiek de bouw van nieuwe datacenters en uitbreidingen in ieder geval tijdelijk dwarsboomt. Bouwplannen waarvoor de stroomvoorziening nog niet is geregeld moeten op het ijs worden gelegd. Eerst zal het aantal grotere verdeelstations en de infrastructuur moeten worden aangelegd of aangepast. Als dat niet gebeurt en de grootgebruikers gaan live dan kan de rest van de regio op zwart gaan.

Dat laatste is geen theoretisch scenario. Er zijn tientallen voorbeelden in Europa en de VS te vinden waar een niet geplande piek in het stroomverbruik leidt tot uitval. Vaak gaat de uitval hand in hand met complexe kettingreacties. Dat netwerkbeheerders dit om elke prijs willen voorkomen spreekt voor zich.

Een snelle en eenvoudige oplossing is er niet. De benodigde werkzaamheden kosten namelijk veel tijd. Dat begint het de vergunningsaanvragen, waar de gemeentes aan zet zijn. Daarna moeten er de specialisten worden gevonden die de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Die groep is klein en kan niet snel worden uitgebreid. De kennis en diploma’s zijn niet met stoomcursussen te behalen.

Geen primeur

De reactie van een groep datacenters in de regio Amsterdam is tot nu toe zeer voorspelbaar geweest. Gekozen is voor communicatie waarin het belang van de de sector voor Amsterdam wordt benadrukt. Verder ontbreekt elke link naar vergelijkbare cases.

Het laatste was en is opvallend. Dat Amsterdam hard op de rem trapte is namelijk geen primeur. Ook in andere datacenter hotspots komt het voor dat de stroomvraag groter is dan het aanbod. Dergelijke berichten halen amper de internationale, of Nederlandse pers. De Nederlandse datacenters verwijzen er uiteraard ook niet naar.

Regio Frankfurt

Die houding zal nu toch echt moeten worden losgelaten. In de regio Frankfurt – de grootste concurrent voor de regio Amsterdam in de EU – wordt namelijk ook de stroomschaarste zichtbaar.

Vooralsnog zijn het twee berichten die op de problematiek inzoomen. Achter de schermen is echter al veel meer aan de hand.

Politieke agenda

Wat betreft de politieke agenda is het verhaal zeer herkenbaar. De gemeentes direct rond Frankfurt merken dat de stroomvraag van datacenters de regionale ontwikkeling schaadt. Nieuwbouwwijken kunnen niet worden gerealiseerd omdat het stroomaanbod niet gegarandeerd kan worden. Restwarmte benutten is in het beste geval een interessante theorie.

In de stad Frankfurt zelf – hotspot van de financiële sector – zijn de problemen nog niet direct in zicht. De lokale politiek ziet echter wel dat deze gaan komen. Stad en regio moeten dus aan tafel gaan om tot een standpunt te komen. Vervolgens mogen de datacenters aanschuiven.

Concurrentie

De situatie in de twee regio’s toont de nodige overeenkomsten. Toch is er een heel groot verschil en dat maakt dat de situatie in Frankfurt beter in de gaten gehouden moet worden. Het verschil heeft te maken met de concurrentie tussen soorten grootverbruikers van stroom.

Nederland en helemaal de regio Amsterdam heeft niet veel industriële grootgebruikers. Dat is in Duitsland anders. De auto industrie en de chemie zijn grootgebruikers die ook in de regio Frankfurt te vinden zijn.

Voor de Duitse politiek, beleidsmakers en stroombedrijven geldt dus dat zij met een hele andere soort stakeholders te maken hebben. En een ding is duidelijk. De lobbykracht van de automakers, de chemie en hier dan ook de financials is beduidend overtuigender dan die van de datacenters.

Hou er dus rekening mee dat de datacenter stilstand in de regio Amsterdam geen unicum is. Weet ook dat de discussie over de grens nu pas wordt opgestart, maar wel met een iets andere insteek. De boodschap dat Amsterdam de sector in Nederland schade toebrengt en daarmee de concurrentiepositie ondermijnt klopt dus niet.